Hátrányos tényező lesz az antiszemitizmus a holland tartózkodási engedélyek elbírálásánál

Mintegy nyolcszorosára nőtt az antiszemita incidensek száma Hollandiában a Hamász október 7-i támadása óta.

A holland parlament alsóházának többsége csütörtökön olyan indítványt szavazott meg, amelynek célja az, hogy a hatóságok az antiszemitizmust hátrányos tényezőként vegyék figyelembe a hollandiai tartózkodási engedélyek elbírásánál.

Egy kóser étterem Amszterdamban betört ablakokkal (Fotó: AP)

Az indítványt a parlament kis protestáns formációja, az SGP párt egyik képviselője, Diederijk van Dijk nyújtotta be.

A párt szerint az antiszemitizmus „olyan formája a gonoszságnak, amelyet Hollandiában el kell nyomni”.

Diederijk van Dijk – akit az NlTimes hírportál idézett – rámutatott, hogy Hollandiában egyre nő az antiszemita incidensek száma, különösen az Izrael és az Európai Unióban terrorszervezenek nyilvánított, palesztin Hamász közötti fegyveres konfliktus tavalyi októberi kitörése óta.

Az SGP azt szeretné, ha

Hollandia követné Németország példáját, ahonnan már ki lehet toloncolni az antiszemitizmusban bűnösnek talált külföldi állampolgárokat, továbbá ezen az alapon szigorítják a német állampolgársághoz való hozzájutást is – áll a párt indítványában.

Diederijk van Dijk úgy véli, Hollandiának nagyobb súlyt kellene fektetnie az antiszemitizmusra a menedékjog vagy más tartózkodási formák iránti kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamat során.

A Cidi holland központú izraeli információs központ tavaly novemberi felmérése szerint mintegy nyolcszorosára nőtt az antiszemita incidensek száma Hollandiában a Hamász Izrael elleni, október elejei átfogó támadása óta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp