Ne legyen puszta beszéd a Soha többé Auschwitz!

Ne legyen puszta beszéd az Auschwitz 79 évvel ezelőtti felszabadításakor megfogalmazott jelszó, a „Soha többé!” – jelentette ki Reuven Rivlin volt izraeli elnök kedden az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltáborban rendezett megemlékezésen.

Reuven Rivlin az Európai Zsidó Szövetség (EJA) által Krakkóban rendezett, az antiszemitizmusról szóló kétnapos nemzetközi konferencia résztvevőivel együtt érkezett az auschwitzi emlékhelyre.

Az EJA konferenciájának résztvevői Auschwitzban (Fotó: EJA)

Felidézte: 1945-ben, amikor a lágert felszabadították, a világ magáénak érezte a „Soha többé Auschwitz!” jelszót.

„Mindeddig biztos voltam abban, hogy az egész világ tanulságot vont le mindabból, október 7-e óta viszont azon töprengek, jelentenek-e ezek a szavak még mindig valamit?”

– fogalmazott Rivlin.
 Elmondta: az auschwitzi emlékhelyen kedden azért imádkoztak, hogy a „múltban megtörtént sötét napok” soha többé ne ismétlődjenek meg.

A szertartáson jelen volt Peter Pellegrini szlovák házelnök is, aki beszédében úgy fogalmazott: Auschwitz-Birkenau „intő jel” a jelenleg a világot megrázó fegyveres konfliktusok miatt is.

Menachem Margolin rabbi, az EJA elnöke úgy ítélte meg: Európában jelenleg a gyűlölet szintje nem alacsonyabb, mint a holokausztot megelőző időszakban, ezért a holokauszt újból megismétlődhet.

A holokauszt szombati nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett krakkói konferencián hétfőn Elon Musk amerikai nagyvállalkozó is részt vett.

Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére.

Egyre többen keresik fel az auschwitzi múzeumot, de a látogatók száma elmarad a Covid előtti időktől

2023-ban több mint 1,6 millió látogató kereste fel az auschwitzi haláltábor helyén létesített emlékmúzeumot.

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye: legtöbbjüket, az auschwitzi múzeum adatai szerint 325-330 ezer embert érkezésük után azonnal gázkamrákban pusztították el, mintegy 25 ezer embert pedig a későbbi szelekciók során öltek meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp