Fát ültetünk ahelyett, hogy megölelnénk a gyermekünket

Tu bisvát alakalmából facsemetéket ültettek el az október 7-i mészárlás egyik helyszínén az áldozatok hozzátartozói, akik remélik, új életet visznek a terroristák által felperzselt földbe.

Egy zsidó természetvédelmi projektben vettek részt azok a gyászoló családtagok, akiknek szeretteit a Hamász terroristái gyilkolták meg a Nova zenei fesztiválon, írja a Times of Israel.

Faültetés a Nova fesztivál helyszínén az október 7-i terrortámadás áldozatainak emlékére (Fotó: AP)

A támadás helyszínén egy különleges faültetési eseményt tartottak, amely keretében mintegy 1000 résztvevő 200 facsemetét ültetett el Reim kibuc parkolójának felperzselt földjén, ahol fiatalok ezrei buliztak október 7-én hajnalban, amikor a fegyveres palesztin terroristák lecsaptak.

A fesztiválon 364 embert lőttek le, vertek agyon vagy égettek halálra a Reim közelében lévő, fákkal tarkított bozótosban. További 40 embert a Hamász erőszakkal túszul ejtett és elhurcolt a Gázai övezetbe. Ez volt a legvéresebb incidens a terrorszervezet pusztító támadása során.

A faültetés napokkal a tu bisvát ünnep, a héber svát hónap 15. napja előtt történt, amelyet a fák zsidó újévének is neveznek, és amelyet gyümölcsöket és dióféléket tartalmazó étkezéssel ünnepelnek. Ez egyben a környezettudatosság napja is Izraelben, amelynek faültetésekkel adnak hangsúlyt.

„Még mindig nem tudom elhinni, hogy fát ültetünk ahelyett, hogy megölelnénk a gyermekünket”

– nyilatkozta a Reutersnek Ela Bahat, akinek Dror fiát a fesztiválon gyilkolták meg. A családtagok sírva ültettek fákat a Zsidó Nemzeti Alappal karöltve, abban a reményben, hogy új életet hoznak a halál és a gyalázat helyszínére.

„Négy nappal később, október 11-én temettük el, és ez volt az első nap a hátralévő életünkben” – mondta Dror Bahat édesapja, Idan.

„Nagyon remélem, hogy valamilyen módon odafentről elhoznak egy kis békét a Földre.”

Újra táncolni fognak! – Traumáikkal néznek szembe a Nova fesztivál túlélői

Egy tel-avivi kiállítás eleveníti meg a Hamász által elkövetett tömegmészárlás helyszínét. A cél a megemlékezés és a túlélők segítése a gyógyulásban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp