Gázában harcoló izraeli katonák viszik tovább a magyar holokauszt-túlélő örökségét

A Nyíregyházán született Leitner Dávid minden január 18-án megevett egy falafelt a túlélésre emlékezve.

Leitner Dávid, becenevén Dugó, minden év január 18-án megevett egy falafelt, így emlékezve arra, hogy 14 évesen túlélte az Auschwitzból induló halálmenetet. Az évek során a falafel januári 18-i elfogyasztása Dugó-akció néven világméretű mozgalommá vált, többek között abban a nyíregyházi iskolában falafelt majszoltak a diákok és a tanárok ezen a napon, ahol annak idején a fiatal Leitner Dávid is tanult.

Évente megeszik egy falafelt az auschwitzi halálmenet emlékére egy magyar holokauszt-túlélő

A Nyíregyházán született Leitner Dávid 14 évesen élte túl az Auschwitzból induló hosszú menetelést. A január 18-i falafelevés lassan nemzetközi mozgalommá válik, nemrég egy nyíregyházi iskola is cs…

Az 1949 óta Izraelben élő Leitner Dávid tavaly nyáron, 93 éves korában elhunyt, így idén először a Dugó-akciót nélküle, és egyben rá is emlékezve hajtják végre. A falafelevő kezdeményezéshez ebben az évben a Gázai övezetben harcoló izraeli katonák is csatlakoznak.

Izraeli katonák falafelt esznek a Dugó-akció keretében a Gázai üvezetben (Fotó: Ynet)

A 271-es tartalékos zászlóalj katonái éppen az övezet déli részén lévő Hán-Junisz térségében harcolnak a Hamász terroristáival. A katonák előrehozták az eseményt, és már január 18. előtt egy adag falalfel elfogyasztásával megemlékeztek Dugóról, írja a Ynet.

Az izraeli lap arról is beszámolt, hogy az október 7-i terrortámadásban súlyos csapást szenvedő Nir Oz kibuc jelenleg egy másik településen tartózkodó lakosaihoz az egyik izraeli étteremlánc fogja kiszállítani a falafelt a kitelepített családok számára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp