Emlékzászlót kapott a várostól a kaposvári zsidó közösség

Sokan voltak a zsidó lakosok közül, akik nagy dolgokat tettek Kaposvárért, közölte Szita Károly a Kaposvár 150 emlékzászló átadása kapcsán.

A Kaposvári Zsidó Hitközség megkapta a Kaposvár 150 emlékzászlót, adta hírül a sonline.hu. A város lobogóját Róna László a hitközség elnöke vette át Szita Károly polgármestertől pénteken.

 

„Emlékzászlót kaptak a történelmi egyházak, így a zsidó felekezet részére is elvittem azt, hiszen sokan voltak közülük, akik nagy dolgokat tettek Kaposvárért! Ilyen volt a világhírű Dr. Kaposi Mór bőrgyógyász, akiről a kórházunkat is elneveztük, vagy éppen Bauer Gyula, aki a legendás »rossebbakákat« vezette az első világháborúban”

– írta Facebook-oldalán Szita Károly a zászló átadása kapcsán.

„Akárcsak a világban, Kaposváron is sokat szenvedtek a zsidók, a történelem sokáig igazságtalan volt velük. Ők mégis itt vannak, mert erős közösség a kaposváriaké!”

– tette hozzá a polgármester.

Róna László a somogyi lapnak elmondta, hogy az 1881-es népszámlálás idején a kaposvári járásban élők 54,7 százaléka, a kaposváriak 18 százaléka volt zsidó. A holokauszt idején a városban élőknek tíz, utána nem sokkal már csak egy százaléka. A tudomásuk szerint manapság 61-en vannak, közülük rendszeresen legfeljebb 15-en járnak a közösségbe.

A hitközség elnöke hozzátette, örülnek, hogy közösségüket is megtisztelte a város, amellyel idén közösen szeretnének megemlékezni a holokauszt 80. évfordulójáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp