Tompa Andrea, Gárdos Péter és Hernádi Judit a Mazsike januári programkínálatában

Filmvetítés, családregény könyvklub és egy zsebbenéző beszélgetés a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület januári programjai között.

Fóliázatlanul – Klubest Dési Jánossal: Hol a pénzünk?

Zsebbenéző beszélgetés a fólia alatt.

Dési János vendégei: Iványi György közgazdász és Dr Katona Tamás egyetemi tanár

Időpont: 2024. január 18. csütörtök 18.00

Helyszín: MAZSIKE (1063. Munkácsy Mihály utca 25. fszt.3. kapucsengő: 3)

Belépő: 1500 Ft, MAZSIKE tagoknak: 1000 Ft (Fizetés a helyszínen készpénzzel)

Regisztráció: https://forms.gle/Z7MrzHErzK5dCLWe7

Családom és regénye: Elindul a MAZSIKE családregény könyvklubja

A MAZSIKE Könyvklub első évadának tematikája a családi történetek. A havi rendszerességgel jelentkező alkalmakon egy-egy családregényről beszélgetünk meghívott vendégekkel és a közönséggel. A kiindulópontot mindig az adott szépirodalmi alkotás adja, a konkrét történetből elindulva tekintünk ki tágabb perspektívába, hogy az este végén mindenki hazavihessen magával olyan gondolatokat, amellyel a saját családtörténetének értelmezését gazdagítja.

Az alkalmak első felében a meghívott szakértőkkel beszélgetünk (kb 1 órában), majd az este második felében kinyitjuk a kört a hallgatóság felé teret adva egyéni meglátások, saját élmények és észrevételek megosztásának. Mindenhol vannak kényszerű ismétlődések és gyökeres újítások, nagy ráébredések és apró megbékélések. De mások a minták és a szereplők, mások a széttörő ideálok és az összeálló mozaikok.

Tolsztojt tovább parafrazeálva: minden család története más, és mégis mindegyik hasonló, legyen bár boldog vagy boldogtalan.

Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című könyvéről beszélgetünk a szerzővel. Aki kérdez: Turai Júlia és a közönség

Időpont: 2024. január 24. szerda 18.00

Helyszín: MAZSIKE (1063, Munkácsy utca 25. fszt. 3. kapucsengő: 3)

Beugró: 1500 Ft MAZSIKE tagoknak: 1000 Ft

Regisztráció: https://forms.gle/bc6n4otaUoJ46MGZ7

1944-ben, amikor a városban megkezdődik a gettósítás, egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza gyermekét. Erzsi és a férje kétségbeesetten ügyelnek rá, hogy sem a szomszédoknak, sem a rokonoknak ne tűnjön fel a pár hónapos csecsemő jelenléte, míg reménykedve várják a háború végét. Tompa Andrea regénye ennek a gyermeknek a sorsát követi…

Budapest 150 éve filmekben elbeszélve – Gárdos Péter: A brooklyni testvér

Gárdos Péter ezzel a filmmel visszatette a térképre a pesti zsidó élet elveszettnek hitt színfoltjait. A Csáky utca – Népszínház utca – Rumbach Sebestyén utca és Hernád utca négyszögében a zsidó identitás keresésének illetve feltalálásának történetei elevenednek meg, amikor az ’56-ban Amerikába disszidált testvér hazatér egy egészen abszurd családi tervvel. Mivel maga nem tudta teherbe ejteni amerikai feleségét, itthon maradt öccse közreműködésétől reméli, hogy a megfelelő génekkel az utód megfoganjon. Miközben körbejárja egész estét betöltő álomautójával a régi háztömböket, látjuk, mi maradt a zsidó negyedből, és látjuk hogyan élnek ma elsősorban nem a vallásban, hanem az életformájukban és gondolkodásukban megmaradt önazonos zsidó emberek.

A vetítés előtt Rózsa Péter beszélget Gárdos Péter Kossuth-díjas filmrendezővel, Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművésszel és Bán János Jászai Mari-díjas Érdemes művésszel, a film főszereplőivel.

Időpont: 2024. január 25. csütörtök 18.00

Helyszín: MAZSIKE – 1063 Munkácsy Mihály utca 25. fszt. 3. (kapucsengő: 3)

Belépő: 1500 Ft, Mazsike tagoknak 1000 Ft (Fizetés a helyszínen készpénzzel)

Regisztráció: https://forms.gle/WJFo9BtYa7QWFp1DA

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp