Dramatizált dokumentumfilm készül Szenes Hannáról

Berecz Péter filmjében külön hangsúlyt fektet arra a kérdésre, miként él tovább Szenes Hanna szelleme az utókorban.

Berecz Péter Percek tánca címmel készít dramatizált dokumentumfilmet Szenes Hanna költőről, Izrael nemzeti hőséről. A filmet a Nemzeti Filmintézet (NFI) 19,95 millió forinttal támogatja – derült ki a filmintézet az MTI-nek küldött tájékoztatásából.

Szenes Hanna Sdot Jám kibucban 1939-ben (Fotó: Izraeli Nemzeti Fotógyűjtemény / Wikimedia Commons)

A rendkívüli életű költőt és ejtőernyőst 1944-ben fogták el zsidómentő brit tisztként a második világháború Magyarországán, majd halálra ítélték. A 23 éves lány a kínzások ellenére sem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit, ezért kivégezték.

Az alkotók külön hangsúlyt fektetnek arra a kérdésre, miként él tovább a lány szelleme az utókorban, milyen példát adhat tiszta jelleme, tehetsége és kiállása a mai fiatalok számára

– olvasható a tájékoztatóban.

Berecz Péter korábban a holokauszt-túlélő TikTok-sztár Lily Eberttel készített riportfilm sorozatot, amellyel megnyerte a legjobb televíziós riportfilmnek járó díjat a 19. SIMFEST Nemzetközi Film- és Televíziófilm Fesztiválon.

A Szenes Hannáról készülő dokumentumfilm címe a költő 1937 februárjában Budapesten írt Percek tánca című versére utal.

Online elérhetővé váltak Szenes Hanna hagyatékának ritka darabjai

Szenes Hanna születésének 100. évfordulója alkalmából az Izraeli Nemzeti Könyvtár több tucat olyan tárgyat digitalizált az általa kezelt archívumából, amelyek eddig nem voltak elérhetőek online….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp