Ez a támadás nemcsak Izrael, hanem a civilizációnk ellen irányult

Jelképesen Október 7. térnek nevezték át a fővárosi Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar teret két hétre a Hamász terroristái által Izraelben elkövetett támadás áldozatainak emlékére vasárnap.

A megemlékezést és a tér átnevezését a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi önkormányzattal és Erzsébetváros önkormányzatával közösen szervezte.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

A rendezvényen Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a tér szimbolikus átnevezéséért és a szolidaritásért. Jelképesnek nevezte a tér átnevezését azért is, mert – mint mondta – , itt született Herzl Tivadar, Izrael állam megálmodója és az október 7-e terrortámadás elkövetői ezt az álmot akarták elpusztítani.

Úgy folytatta: a terroristák zsidó emberek mellett arabokat, keresztényeket, sőt Afrikából érkezett mezőgazdasági tanulmányokat folytató diákokat is meggyilkoltak.

Ez a támadás nemcsak Izrael állam, hanem a civilizációnk ellen irányult

– jelentette ki a nagykövet.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke arról beszélt: október 7. azt jelenti Izraelnek és a diaszpórának, mint amit szeptember 11. jelent az Egyesült Államoknak. Hozzátette: mindkét cselekményt fanatikus iszlamisták követték el.

Az elrabolt túszok neve és fotója a Dohány utcai zsinagóga előtt (Fotó: MTI / Lakatos Péter)

A Mazsihisz elnöke elítélte a Hamász melletti szolidaritási akciókat, hangsúlyozva, hogy

az események miatt a világban újra „fellángolt az Izrael-ellenességbe csomagolt antiszemitizmus parazsa”.

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester szerint az, ami október 7-én történt, a második világháború utáni egyik legborzalmasabb tömeggyilkosság volt, és hosszú évekre sebet ejtett Izraelen. A Hamász terrortámadásának semmi köze sincs a palesztin néphez és annak szabadságához – emelte ki. A polgármester együttérzését fejezte ki Izrael állammal és az áldozatok családjával.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy Budapesten nincs helye az erőszakot legitimáló, relativizáló tüntetéseknek. Ha van valami, amiben a kormány és az ellenzék egyetért, az ez – tette hozzá. A főpolgármester a budapestiek nevében szolidaritását fejezte ki, mint mondta, „osztozunk az izraeli nép fájdalmában”. Herzl Tivadarra utalva kitért arra, hogy Izrael állam létrehozásának gondolata „Budapestről származik”.

Követeljük a túszok azonnali szabadon engedését és követeljük, hogy a Hamász hagyjon fel az erőszakos cselekményeivel

– hangoztatta a főpolgármester.

Fotó: MTI / Lakatos Péter

Frölich Róbert országos főrabbi a túszok szenvedéseire hívta fel a hallgatóság figyelmét. Úgy fogalmazott, „nincs szó arra”, milyen szenvedéseket élhetnek át a túszok, ha még életben vannak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp