Először raktak le botlatóköveket Hódmezővásárhelyen

Megközelítőleg másfél éves családfakutatás vezetett az emlékkövek elhelyezéséhez.

Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István, három hódmezővásárhelyi a több mint 500 közül, akiket elhurcoltak és meggyilkoltak a holokauszt idején. Emlékükre leszármazottaik, a Haraszti és a Muth család kezdeményezésére kedden botlatóköveket helyeztek el egykori lakóhelyük, illetve üzlethelyiségük előtt, írja a Hódpress.

 

A lap beszámolója szerint a külföldről és Budapestről érkező családtagokon kívül a megemlékezésen jelen volt a helyi zsidó hitközség elnöke, alelnöke és több tagja, valamint Márki-Zay Péter polgármester és emlékező vásárhelyiek is.

Vanderstein Noémi, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség alelnöke a portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a holokauszt 80. évfordulójának alkalmából 2024 emlékév, ennek mintegy nyitórendezvényévé vált az esemény. A 2024-es holokauszt-emlékév egy több rendezvényből álló programsorozat lesz, amelyről folyamatosan értesítik majd a lakosságot.

A Hódpress cikkében idézi Márki-Zay Péter polgármester az eseménnyel kapcsolatos Facebook-posztját:

„Hasonló réztáblák Magyarország több városa után, a német központ engedélyével és segítségével kerültek most Vásárhely utcáira, hogy a mellettük naponta elhaladó vásárhelyieknek is eszébe juttassa, hogy hova vezet az, ha egy nemzet a keresztény szeretet és a becsületes polgári értékrend helyett az ostoba gyűlölet útjára téved…”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp