Virtuálisan is bejárható a kővágóörsi zsinagóga

A 200 éves épület még romos állapotban is gyönyörűen fest.

A Mazsihisz Kultúrkincsek című aloldalán a 3D technika révén virtuálisan is bejárható zsinagógák közé felkerült a Veszprém vármegyei Kővágóörs mintegy 200 éves zsinagógája, adta hírül a mazsihisz.hu.

A kővágóörsi zsinagóga (Fotó: Káli-medence Zsinagógája Alapítvány / Facebook)

Az oldalon immáron 10 zsinagóga járható be virtuálisan. A digitális fejlesztést a Cödoko Alapítvány és a Mazsihisz dolgozta ki a magyar állam és a Zsidó Világkongresszus 20 millió forintos támogatásával.

A mintegy 200 éves zsinagóga mostani romos állapotának egyrészt az a magyarázata, hogy a helyi zsidóság zömét a holokausztban elpusztították, és a vészkorszak után nem maradt helyi hitközség, amely az épületet gondozhatta volna. Másrészt az épület állagromlásának az is az egyik oka, hogy évtizedekig raktárként használták, és nem fordítottak gondot a felújítására, írja a portál.

A Káli-medence Zsinagógája Alapítvány létrejöttével azonban 2019-ben fordulópontjához érkezett az épület sorsa. Lelkes magánszemélyeknek sikerült megvásárolniuk az épületet a korábbi tulajdonosától azzal a céllal, hogy a zsinagógát felújítsák és alkalmassá tegyék eredeti funkciójának betöltésére.

Rabbija még egy ideig biztosan nem lesz, de lassan élettel telik meg a kővágóörsi zsinagóga

A kővágóörsi zsinagógát tulajdonló alapítvány célja egy olyan szakrális helyszínt létrehozni, amely egyben vallási és kulturális térként is működne a jövőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp