Az egykori zsinagóga makettjével emlékeznek a csákvári zsidóságra

A zsinagógát a holokauszt egyik túlélője bontatta el, méghozzá úgy, hogy az építési anyagot a helyi lakosok fel tudják használni.

A Csákváron élő Dornyi Mihály a város nevezetes épületeiről készít maketteket. Ezúttal az egykori zsinagóga kicsinyített mását alkotta meg, amelyet a Csákvári Emlékház udvarán állítottak ki, emlékezve egyúttal a városban egykoron élt zsidó családokra, írja a feol.hu.

Fotó: feol.hu

A lapnak nyilatkozó Váczi Márk történész elmondta, hogy 1941-ben 50 fő vallotta magát zsidónak a településen, a holokauszt után hárman tértek vissza Csákvárra. Egyikük, Fischer Imre bontatta le a zsinagóga épületét, hogy a bontásból származó építési anyagot a háború utáni újjáépítéshez a helyi lakosok fel tudják használni.

A zsinagógáról csak egyetlen képeslap maradt fenn, ez alapján készítette el Dornyi Mihály a makettet. A történész szerint vélhetően 1909 előtt emelték az épületet, amely befogadóképessége nem lehetett nagyobb 100 főnél. A csákvári zsidó hitközség felváltva Bicskéhez, illetve Lovasberényhez tartozott, az anyakönyvezés is ott folyt.

Az Emlékház udvarán kiállított makett mellé elhelyezték a zsinagógából megmaradt, és nemrég a helyi Vértes Múzeumnak adományozott két kőtáblát, valamint a csákvári zsidó temetőből egy sírkő töredékét. A makett mögött 12 olyan csákvári zsidó család neve olvasható, akikre még ma is emlékeznek a településen. A névsort a holokauszt 80. évfordulója alkalmából szeretnék tovább bővíteni, pontosítani.

Egy deportálásból visszatért zsidó férfi bontatta le a csákvári zsinagógát?

Nemrég találták meg a lebontott zsinagógát díszítő kőtáblákat, és átadták a csákvári Vértes Múzeumnak, ahol a Múzeumok éjszakája óta megtekinthetők.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp