Két lauderes diák is bejutott a magyar fizikus válogatott tíz fős keretébe

Halász Dávid és Sade Dániel ezzel egy olyan elit csapatba jutott be, amelybe való bekerülésre az ország legjobb fizika és matematika tagozatainak diákjai vágyakoznak.

Halász Dávid és Sade Dániel, a Lauder 12. Harim évfolyamának tanulói bejutottak a magyar fizikus válogatott tíz fős keretébe a Hungarian Young Physicists’ Tournament HYPT versenyén, adta hírül a Lauder Javne Iskola.

Sade Dániel és Halász Dávid (Fotó: Lauder Iskola)

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye (International Young Physisists’ Tournament, IYPT) az egyik legrangosabb középiskolás nemzetközi fizikaverseny. Egyedülálló azonban abban, hogy nem csupán a fizikáról szól, hiszen az IYPT egy rendkívül izgalmas csapatverseny, ahol a versenyzők kiélezett csatákat vívnak angol nyelven. Ezekben a problémák mély megértése (azaz a fizika) mellett rendkívül fontos a gyors észjárás és helyzetfelismerés, a meggyőző érveléstechnika, a jó angol nyelvtudás és a csapatszellem is.

A hazai válogatóverseny második és harmadik fordulója zajlott tegnap, melynek során a versenyzőknek nagyon összetett méréseket kellett elvégezniük, azok értelmezésére komoly matematikai apparátus felhasználásával elméletet kidolgozniuk, majd egy bizottság előtt angolul prezentálniuk, végül a nagyközönségnek és egy zsűrinek poszteren bemutatniuk.

A két lauderes diák eredménye OKTV szintű, tehát rendkívül komoly teljesítmény. Az egészen különleges, hogy a Lauderből ketten is bejutottak egy olyan elit csapatba, amelybe való bekerülésre az ország legjobb fizika és matematika tagozatainak diákjai vágyakoznak, írja a közlemény.

A két diákot Simon Tamás fizikus hallgató segítette szakmailag. Horányi Gábor főigazgató motiválta őket, a fizikát megszeretette velük, valamint prezentációikat egyengette, áll a Lauder Iskola közleményében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp