Emléktáblát kaptak Zuglóban a holokauszt idején zsidókat mentő cionisták

A Semsey Andor utcában tevékenykedett többek között Komoly Ottó, Kasztner Rezső, és Szilágyi Ernő.

Emléktáblát avattak a 14. kerületi Semsey Andor utca 15. számú ház falán, ahol a holokauszt idején a sok üldözött ember életét megmentő budapesti cionista segélyező- és mentő bizottság, (Vaadat Ezra ve Hacala) a hazai zsidó önmentés szervezetének irodája működött, és ahol számos üldözött lelt menedékre, írja a zuglo.hu.

A vészkorszakban ebben az épületben lakott Brand Jenő és felesége, Brand Hansi, továbbá itt tevékenykedett Komoly Ottó, Kasztner Rezső, és Szilágyi Ernő.

Fotó: zuglo.hu

Az emléktábla állítása a Raoul Wallenberg Egyesület, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyarországi Cionista Szövetség és a Zuglói Önkormányzat összefogásának köszönhetően valósult meg. A Semsey Andor utca 15. szám alatti társasház lakóközössége egyhangúlag támogatta a kezdeményezést.

Az emléktábla avatásán beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, holokauszt-túlélő, aki elmondta, az embermentés nemcsak azért bizonyult merész vállalkozásnak, mert az akkori fasiszta, nyilas hatalom üldözte őket, hanem azért is, mert a háborút követően a túlélők közül is sokan támadták őket. A főrabbi kiemelte, amit ők tettek, az minden elismerést megérdemel. Közülük többen, így Slachta Margit és az ebben a házban tevékenykedő Komoly Ottó is az életével fizetett azért, hogy emberek százait mentette meg.

 

Horváth Csaba 14. kerületi polgármester arról beszélt, Zuglóban kiemelten fontos ezekről a dolgokról nyíltan beszélni, hisz azokban az években a nyilas borzalmaknak és az életmentésnek is kiemelt helyszíne volt a kerület.

„Ez az emléktábla itt, ennek a Semsey utcai háznak a falán két dologra figyelmeztet minket: arra, ami történt és arra, ami soha többé nem történhet meg!”

– mondta a polgármester.

A kerületi portál szerint a zuglói táblaavatás az egyik első lépése annak a programsorozatnak, melyet a magyarországi zsidó szervezetek a holokauszt 80. évfordulója alkalmából szerveznek majd 2024-ben országszerte.

Lélekmentők: több ezer zsidó köszönheti az életét a magyar cionistáknak

A Holokauszt Emlékközpont tablókiállítás keretében emlékezik meg Komoly Ottó és a magyar cionista mozgalom vészkorszak idején kifejtett embermentő tevékenységéről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp