A világűrben is remekül pörög a kedvelt hanukai játék

A NASA egyik űrhajósa kreatív módon ünnepeli a hanukát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol nem lehet gyertyát gyújtani.

A NASA űrhajósa, Jasmin Moghbeli egy igen kreatív módot talált arra, hogy megünnepelje a hanukát a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Mivel gyertyákat nem lehet gyújtani, így egy filcből kivágott hanukiát ragasztott az űrállomás ablakára, amelyen naponta cserélgeti a szintén filcből készült lángokat.

Moghbeli egy videót is megosztott arról, hogy hanuka első napján egy hagyományos trenderlivel játszik az űrállomáson, ami kiválóan pörög a gravitáció hiányában. „Boldog hanukát az Űrállomásról!” – üzente az egyébként nem zsidó Moghbeli. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén néhány éve az amerikai zsidó Jessica Meir egy menórás zoknival ünnepelte a hanukát.

Az amerikai és iráni származású asztronauta augusztus óta tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahová a SpaceX Crew-7 űrmisszió parancsnokaként érkezett. Moghbeli férje zsidó, ezért a családban a hanukát és a karácsonyt egyaránt megünneplik.

Moghbeli trenderli pörgetése ugyan látványosra sikerült, de messze elmaradt Jeffrey Hoffman 1993-as csúcsától. Hoffman az Endeavour űrrepülőgép fedélzetén több mint egy órán keresztül pörgette a kedvelt hanukai játékot zéró gravitációban. Moghbeli trenderlije viszont egy percig sem bírta, és beleütközött a kamerába.

A hanukai szerencsejáték, amely a világűrt is megjárta már

A trenderli nevű pörgetős játék ugyanolyan meghatározó része a hanukának, mint a hagyományos gyertyatartó, a hanukia vagy éppen a fánkevés. De hogyan lett egy alapvetően szerencsejáték egy zsidó va…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp