Magyarországra vonatkozóan is emelték az izraelieknek szóló utazási figyelmeztetés szintjét

Több nyugat-európai országgal együtt a Magyarországra utazó izraelieknek is a fokozott óvintézkedések megtételét ajánlja az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács.

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács hétfőn 80 országra vonatkozóan frissítette az izraeli állampolgároknak szóló utazási figyelmeztetéseket a világszerte növekvő antiszemitizmus kapcsán, írja a Times of Israel. A Nemzetbiztonsági Tanács hétfői nyilatkozatával együtt kiadott, színkódolt térképen az egyes országok riasztási szintjei az 1. szinttől (nincs veszély) a 4. szintig (nagy veszély) terjednek. Az ötödik szint, a narancsvörös árnyalat, az ország különböző területein vegyes fenyegetettségi szintet jelez.

Magyarország, valamint több nyugat-európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, dél-amerikai országok, köztük Argentína és Brazília, valamint Ausztrália és Oroszország figyelmeztetését 1-es szintről 2-es szintre emelték, ami azt javasolja, hogy az izraeliek tegyenek fokozott óvintézkedéseket az ott tartózkodásuk alatt.

Számos afrikai országban, köztük Dél-Afrikában és Eritreában, valamint közép-ázsiai országban, köztük Üzbegisztánban, Kazahsztánban és Türkmenisztánban a figyelmeztetést a 3-as szintre emelték, ami a nem létfontosságú utazások elhalasztását javasolja.

A Nemzetbiztonsági Tanács megismételte azt az ajánlását is, hogy az izraeliek fontolják meg minden külföldi utazásukat, és felszólította azokat, akiknek mégis külföldre kell utazniuk, hogy kerüljék a zsidó és az izraeli identitásuk külső megnyilvánulását.

„A háború kezdete óta egyre több erőfeszítést azonosítottak Irán és kapcsolt szervezetei, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád részéről, hogy izraelieket és zsidókat vegyenek célba világszerte” – áll a Nemzetbiztonsági Tanács közleményében.

„Ennek alapján, valamint az uszítás, a támadási kísérletek és az antiszemitizmus világszerte növekvő szintje miatt a Nemzetbiztonsági Tanács megismételte az izraelieknek szóló ajánlását, hogy ebben az időszakban gondolják át a nem létfontosságú utazásokat.”

A tanács azt ajánlotta az izraelieknek, hogy halasszák el az utazást olyan országokba, ahol riasztás van érvényben, különösen az arab és közel-keleti országokba, Oroszország észak-kaukázusi régiójába, Iránba és Ázsia muszlimok lakta országaiba. A nyilatkozat azt is javasolta, hogy a külföldön tartózkodó izraeliek kerüljék a tüntetéseken és gyűléseken való részvételt, és mindig legyenek éberek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp