Megosztottak a magyarok, de inkább Izrael pártján állnak a Hamász elleni háborúban

Eltérések mutatkoznak pártpreferencia, életkor, iskolázottság és lakóhely tekintetében.

Az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború nem hagyta hidegen a hazai közvéleményt, derült ki a 21 Kutatóközpont november 20 és 23 között készült országos reprezentatív kutatásából. Ebben a kutatók a következő narratívákat tesztelték a konfliktussal kapcsolatban:

 • Izrael agresszor és népirtást hajt végre a palesztinok ellen.
 • Az egyre brutálisabb iszlamista merényletek fényében egyre megértőbb vagyok Izraellel.
 • Izrael jogos önvédelmi harcot folytat az őt ért támadások ellen.
 • Izraelben csak akkor lesz béke, ha Izraelnek sikerült felszámolnia a Hamász nevű terrorszervezetet.
 • Támogatom a palesztin nép törekvését arra nézve, hogy önálló államuk legyen.
 • Ebben a konfliktusban nincs jó és rossz fél: mindkét oldal ugyanolyan kegyetlenséggel bánik az ellenségével.

A válaszadóknak 1-5-ös skálán kellett értékelniük, hogy milyen mértékben értenek egyet az adott állítással, ahol az 5-ös értékelés a teljes egyetértést, az 1-es pedig a teljes elutasítást jelenti.

Forrás: 21 Kutatóközpont

A kutatás eredményében az állítások átlagpontja a teljes népességben 2,4 és 3,6 között szóródott, ami a 21 Kutatóközpont szerint arra utal, hogy a magyar társadalom igencsak megosztott a kérdésben; a felkínált narratívák közül egyikkel sem tudnak maradéktalanul azonosulni, de el sem utasítják egyöntetűen azokat.

A legmagasabb átlagpontot (3,6) egy Izrael-párti álláspont („csak akkor lesz béke Izraelben, ha felszámolják a Hamászt”) kapta, a legelutasítottabb állítás pedig egy világszerte népszerű palesztin-párti narratíva, miszerint „Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben”.

A kutatók konkrét pártok szavazótáborait is megvizsgálták. Az eredmény szerint a kormánypártiak tábora (mérsékelt) Izrael-barát álláspontra helyezkedik (3,5-ös átlagpont), addig az ellenzéki pártok szavazói élesen megosztottak a kérdésben.

Forrás: 21 Kutatóközpont

A leginkább Izrael-barát választói közösség a DK-é, egyedüliként 4 feletti átlagponttal, őket követik Márki-Zay Péter támogatói (3,8) és a Momentumos valamint a Párbeszédes szavazók (3,7). Lényegesen kritikusabbak a Jobbik, és annak utódpártjainak a támogatói (Második Reformkor – 3,5, Jobbik – 3,1, Mi Hazánk – 3, Nép Pártján – 2,9), valamint a Kétfarkú Kutyapárt támogatói is (3,1).

Az Izrael-barátság index korcsoportonkénti bontását vizsgálva kiolvasható, hogy a legfiatalabb korcsoportok (49 éves korig) hasonlóan vélekednek a kérdésekről (3,1-es átlagpont), de az idősebbek körében, különösen 65 év felett egyértelmű többségbe kerül az Izrael-párti álláspont (3,9). A 21 Kutatóközpont ezt azzal magyarázza, hogy a legidősebb korcsoportnak közvetlenebb kapcsolata volt a holokauszt-traumával és ebből adódóan érzékenyebbek lehetnek a zsidóság és Izrael egzisztenciális szorongására és biztonsági igényeire.

Forrás: 21 Kutatóközpont

Különbségek mutatkoznak még az iskolázottság tekintetében (3,7-es átlagpont a diplomások körében, míg 3,2-es átlagpont a maximum 8 általános végzettek körében), valamint a különböző településtípuson élők között (3,6-os átlagpont Budapesten és 3,2-es átlagpont a falvakban).

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp