A nők lesznek a főszerepben a ZsiFi bát micváján

Kiemelkedő női karakterek kerülnek a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál több filmjének fókuszába.

Nemsokára elstartol a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amely már 12 éves, vagyis a bát micvóját ünnepli! Ez teljesen összhangban van a szervező JCC Budapest – Bálint Ház „tett”, vagyis társadalmi felelősségvállalás alappillérével, hiszen az egyik kiemelt ügy, melyre egyre fokozottabb figyelmet fordítanak, a nők egyenjogúsága, egyenlő szerepvállalása. Ezért most a Zsifi filmjei is egy kicsit „nőiesebbek” lettek. Rengeteg kiemelkedő női karaktert ábrázolnak filmjei, rögtön például a fesztivál nyitófilmje, a GOLDA.

De bemutatnak filmet, amely egy női videós workshopról szól, ahol 8 nő, arabok és zsidók vegyesen, merülnek el a saját és egymás életében (CINEMA SABAYA).

A VALERIA FÉRJHEZ MEGY című film a kényszerházasság témáját boncolgatja, ahol Ukrajnából keresnek izraeli férfiak számára feleséget.

A HAUTE COUTURE is nőkről szól, és egy jellemzően női szakmáról: a divatvilág kulisszája mögé vezeti be a nézőt a film, ráadásul Párizsban, egy nyugdíjba készülő varrónő és egy fiatal tolvajlány kapcsolatán keresztül.

A HALLÓ ISTEN, ITT MARGARET! egy kamaszlány életét meséli el, aki lassan elhagyja a gyerekkort, és saját nőségét-nőiségét keresgéli, rendkívül szórakoztatóan-kedvesen.

A DEUCE KIRÁLYNŐJE pedig Chelly Wilson életét mutatja be, aki bár úgy néz ki, mint Golda Meir, mégis egészen másról volt híres: pornófilmekről és a hírhedt New York-i Deuce negyed koordinálásáról.

Végül pedig egy kifejezetten női rövidfilm is szerepel a válogatásban: A KEDVENC LÁNY-ban három generáció, három nő egy manhattani lakásban próbálja átvészelni a Covidot.

Természetesen a többi filmben is szerepelnek nők, kedvesen-bolondosan-szerelmesen-szomorúan, a műfajtól függően, és egy kifejezetten női témájú kísérőprogramra is meghívják a látogatókat: a Cinema Sabaya pénteki vetítése után beszélgetést tartanak Nők a kamera mögött címmel. Ezen Moskovics Judit televíziós riporter kérdezi Grosan Cristina és Nagypál Orsi rendezőket, hogy milyen nőként érvényesülni a filmszakmában.

A fesztivál filmjei szerdán kerülnek a mozikba, de a Budapest 150 és az Izrael 75 rendezvénysorozat programjait, filmjeit már a fesztivált megelőző napokban is meg lehet tekinteni.

A ZsiFi filmjeit, programjait és a jegyvásárlást a fesztivál honlapján lehet elérni.

https://akibic.hu/2023/11/13/hamarosan-zsifi-hogy-kicsit-embernek-erezzuk-magunkat-egy-embertelen-vilagban/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp