26 izraeli túsz szabadult ki két nap alatt a terroristák fogságából

Még közel 200, október 7-én elhurcolt embert tartanak továbbra is fogva a palesztin terroristák a Gázai övezetben.

Az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet között, katari közvetítéssel létrejött megállapodás szerint négy nap tűzszünet ideje alatt 50 izraeli túszt, nőket és gyerekeket engednek el a terroristák. Cserébe Izrael minden szabadon engedett túszért cserébe három Izraelben fogvatartott palesztin nőt vagy fiatalkorút enged el, olyanokat, akiket nem gyilkosságért ítéltek el.

Pénteken 13, majd szombaton este, némi csúszással újabb 13 izraeli szabadulhatott a fogságból, közülük 12 gyerek. A többi elengedett túsz idős asszonyok, valamint a gyerekekkel elhurcolt édesanyák. A megállapodás szerint a Hamásznak a gyerekeket és az anyákat együtt kellett volna szabadon engednie, ám ezt szombaton már megszegte a terrorszervezet, amikor az egyik 13 éves lányt a szintén fogvatartott édesanyja nélkül engedte el.

A túszokat a terroristák mindkét esetben átadták Gázában a Vöröskereszt embereinek, akik az egyik egyiptomi határátkelőhöz szállították őket. Azonosítás és egy elsődleges orvosi vizsgálatot követően Egyiptomból azonnal továbbszállították a szabadon engedett túszokat Izraelbe, ahol különböző kórházakba kerültek, és ott találkozhattak családtagjaikkal, akiket előre értesítettek az izraeli hatóságok.

A most szabadon engedett izraeli túszokat zömében Beeri és Nir Oz kibucokból rabolták el a terroristák az október 7-i véres támadás során. A 21 éves Maja Regevet öccsével a Nova zenei fesztiválról hurcolták el, a 18 éves fiú még mindig Gázában van. A fiatal lányt szabadon engedése után közepesen súlyos állapotban szállították az egyik izraeli kórházba, az orvosok szerint több műtétet vár rá, míg végleg felgyógyulhat sérüléseiből. A többi kiszabadult túsz állapota jónak mondható.

A terroristák az izraelieken túl 14 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást is szabadon engedtek, akik nem voltak benne az Izraellel kötött megállapodásban. Izrael arról tájékoztatta a thaiföldi kormányt, hogy további 18 állampolgáruk van a Hamász fogságában.

Az Izrael és a terroristák között közvetítő Katar bejelentette, hogy a mai napon további 13 izraeli nő és gyermek, valamint hét más állampolgárságú személy fog kikerülni ki a gázai fogságból.

A Hamász október 7-én támadta meg Izraelt, 1200 embert meggyilkolt és nagyjából 240 személyt Gázába hurcolt erőszakkal. Korábban négy túszt engedtek el, két idős asszonyt, egy anyát és lányát. Az izraeli védelmi erőknek a szárazföldi műveletek során egy katonalányt sikerült kiszabadítaniuk, egy másik elrabolt katonalányt, illetve egy izraeli nőt holtan találtak meg a Gázai övezetben.

Túszszámtan – Az összehasonlíthatatlan számok összehasonlítása

Amikor nem lehetséges pontosan számolni, mert nem létezik a viszonyításra örök érvényű ördögi együttható. A lényeg a mítoszban rejlik. Abban az október 7-ig megmásíthatatlannak vélt ideában, hogy a…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp