Felfüggesztett börtönt kapott a gyilkossággal fenyegetőző neonáci diák

A Győri Törvényszék döntése szerint egy dolgozatot is írnia kell a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint a megkülönböztetés tilalmáról.

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Győri Törvényszék azt a 17 éves kapuvári diákot, aki halállistát készített és egy neonáci internetes csoportban azt írta tavaly ősszel, hogy másnap megöli osztálytársát a származása miatt, írja a Telex.

A cikk szerint a középiskolás fiú hónapokkal a cselekmény előtt Hitler és a nácizmus eszméit bújta, 2022 szeptemberében pedig szintet lépett: vett egy horogkeresztes zsebkést. Ismerőseinek a lefejezéses kivégzéseket bemutató, Iszlám Állammal kapcsolatos videókat mutogatta, és azt sem rejtette véka alá, hogy ugyanezt akarja megcsinálni zsidó, feketebőrű, általa „húzott szeműnek nevezett” és roma származású emberekkel.

Horogkeresztes zsebkéssel akarta megölni az osztálytársát egy győri fiú

Egy nemzetközi neonáci internetes csatornán be is jelentette, hogy a következő nap megöli antirasszista osztálytársát. Vádat emeltek ellene.

Ezen túl készített egy halállistát is iskolai mészárláshoz, amelyen tanárai, osztálytársai, köztük azon osztálytársa neve szerepelt, aki állítólag korábban rossz néven vette rasszista kijelentéseit és rászólt. Aztán egy internetes, nemzetközi, neonáci csatornán angolul azt írta, hogy megöli „antirasszista osztálytársát”, amiről – az ott hozzászólók buzdítására – megpróbál fényképeket és videót is készíteni.

A bejegyzésről a brit rendőrség tájékoztatta a TEK-et, amely őrizetbe vette a fiút, aki ellen emberölés előkészületének bűntette miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség.

A Telex tudósítása szerint a Győri Törvényszéken megtartott tárgyaláson a vádlott beismerte bűnösségét, a bíróság jogerősen másfél év fiatalkorúak fogházára ítélte a most 17 éves Rolandot – a büntetést 2 és fél évre felfüggesztik. A tinédzser mellé pártfogót rendelnek ki, és legkevesebb egy évig pszichoterápiára kell járnia. Valamint el kell olvasnia az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló római egyezményt, aztán dolgozat formájában számot adnia arról, mit értett meg a lelkiismereti és vallásszabadságról, a megkülönböztetés tilalmáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp