Kiállítás emlékszik a 120 éve alapított Tevan nyomda és kiadóról a békéscsabai zsinagógában

A kiállításon a 100 éves született Schéner Mihály festőművész négy alkotása is megtekinthető.

A Tevan nyomdával, a Tevan család történetével kapcsolatos kiállítást a Tevan Alapítvány elnöke, Tevan Ildikó nyitotta meg, aki elmondta, a Tevan család sokat tett a békéscsabai kultúráért, a magyar irodalomért, olvasható a beol.hu tudósításában.

Kép: Tevan Alapítvány

A Tevan család egyike lehetett a legrégebbi békéscsabai zsidó családoknak, akik a 19. század első felében telepedtek ott le. Tevan Adolf 120 éve, 1903-ban vette át a mai Andrássy út elején lévő nyomdát és könyvkereskedést. Így indult el a Tevan nyomda és kiadóvállalat, amely 46 éves története során kiemelkedő szerepet vállalt a magyar könyvkultúra megújításában. 1917-ig működött első helyén, majd a Baross utcába költözött.

Tevan Adolf fia, Andor Bécsben folytatta tanulmányait, és 1910-ben átvette a nyomda vezetését. Különleges sorozatokat indított, és együtt dolgozott a Nyugat szerzőivel, példaként említette Kosztolányi Dezsőt, Ady Endrét és Karinthy Frigyest.

Tevan Adolf (Fotó: Wikimedia Commons)

A holokauszt a Tevan család számára is tragikus volt. A vészkorszakot a csodával határos módon túlélő Tevan Andor 1946-os levelében arról írt, hogy az emberségbe vetett hite elveszett, hogy bebizonyosodott, ember embernek a farkasa, hogy kifosztották a lakását, de a nyomda megmaradt. Felajánlotta a nyomdát a magyar állam számára, nem maradhatott igazgató, el kellett mennie.

A beol.hu arról is beszámolt, hogy a Békéscsabai Zsidó Hitközség csatlakozott ahhoz az eseménysorozathoz, amely Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész születésének 100. évfordulója alkalmából indult. A zsinagógában négy olyan Schéner Mihály-festményt állítottak ki, amely alkotásokon zsidó emberek jelennek meg jellegzetes vonásaikkal és kellékeikkel, írja a lap.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp