Hozzátok haza őket! – zengett szerda este a felcsúti stadionban

A labdarúgáson túl a Gázában fogvatartott túszok szabadon bocsátásáért való kiállás jegyében zajlott az izraeli válogatott Svájc elleni találkozója.

Izrael 1-1-es döntetlent játszott Svájccal a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának szerdai mérkőzésén a felcsúti Pancho Anérában, ahol több mint kétezren álltak ki Izrael mellett, és buzdították a nemzeti válogattat.

Izraeli szurkolók az Izrael – Svájc mérkőzés kezdete előtt a felcsúti Pancho Arénában (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A lelátók szinte teljesen megteltek kék-fehér izraeli zászlókat lengető szurkolókkal, akik között több száz olyan gyerek is volt, akiket a Gázai övezet körüli településekről menekítettek ki az október 7-i véres támadást követően. Olyanok is, akiknek meggyilkolták vagy túszul ejtették a családtagjait a Hamász terroristái.

Izrael – Svájc mérkőzés Felcsúton (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A hazai zsidó közösség is nagy számban képviseltette magát Felcsúton, több autóbusznyi szurkolót hoztak el a magyar zsidó szervezetek. De érkeztek autóbuszok Ausztriából, Olaszországból és Szerbiából is. A közönség nem csak azért érkezett, hogy az izraeli válogatottat buzdítsa, de a háborúban álló ország melletti kiállás, valamint a Hamász által Gázában túszként fogvatartottak szabadon engedésének követelése még a szurkolásnál is fontosabb szempont volt a lelátókon helyet foglalók számára.

Izraeli játékosok gólöröme az Izrael – Svájc mérkőzésen a felcsúti Pancho Arénában (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Az október 7-i támadásra utalva a mérkőzés 7. percében a közönség egyszerre emelte a magasba a túszok fotóit ábrázoló táblákat, és angol nyelven hangosan a Bring them home! (Hozzátok haza őket!) rigmus skandálásába kezdett, mint ahogy az Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnökének a helyszínen rögzített videójában is jól hallható:

 

Ami a focit illeti, a döntetlennel az izraeli válogatott maradék két mérkőzését mindenképpen meg kell, hogy nyerje, ha ki szeretne jutni az Eb-re. Ezen túl még marad izgulni valója a svájciak Koszovó elleni vagy a Románia – Svájc találkozó miatt. Az izraeliek legközelebb a román válogatottat fogadják Felcsúton november 18-án, szombaton este. A mérkőzést a Match4 csatorna fogja közvetíteni 20:30-as kezdettel.

Felcsúton írna történelmet az izraeli válogatott, de nem lesz könnyű dolga

A mérkőzések előtt különleges kiállást terveznek az izraeliek a Gázában fogvatartott gyerekekért, és azt remélik a nehéz helyzet ellenére a nemzeti válogatottnak sikerülni fog kijutni a jövő évi Eu…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp