Budapesti és zsidó témájú magyar filmklasszikusok a ZsiFin

A 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál három klasszikus magyar film vetítésével csatlakozik Budapest 150. születésnapjának megünnepléséhez. A filmek után beszélgetések lesznek az alkotókkal.

Budapest 150. születésnapján Erzsébetváros büszkén mutatja be a zsidó Budapestet. Azt a negyedet, amely évszázadokon átível, folytonosan fejlődik, változik, ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt, élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb!

Ezért a Bálint Ház is büszkén csatlakozik ehhez az ünnepi rendezvénysorozathoz a ZsiFi keretében, budapesti és zsidó témájú magyar filmklasszikusok vetítésével.

Programok:

November 24., péntek 18:00: Apa – Egy hit naplója

magyar filmdráma, 88 perc, 1966

 • Szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdélyi Dániel, Tolnay Klári, Sólyom Katalin
 • Operatőr: Sára Sándor
 • Zene: Gonda János
 • Rendező: Szabó István

Takó doktor 1945-ben, Budapest ostromakor vesztette életét. Kisfia igen kevés személyes élményre emlékszik vele kapcsolatban, de használati tárgyaira, a bőrkabátra, szemüvegre, órára féltő gonddal vigyáz. A kisdiák képzeletében az apa lassanként legendás alakká nő, akinek tetteit mindig újabb élménnyel gazdagítja, színezi. A fiatalemberré serdült Takót még mindig az apa hősiességében való hite segíti át az akadályokon. Egyetemi évfolyamtársával, Annival kezdődő kapcsolata készteti végül arra, hogy véget vessen a legendának. Belátja, hogy saját harcait magának kell megvívnia.

A vetítés után beszélget: Szabó István, rendező

November 26., vasárnap 16:00: Eldorádó – Akinek aranya van, annak mindene van

magyar filmdráma, 100 perc, 1988

 • Szereplők: Eperjes Károly, Pogány Judit, Eszenyi Enikő, Andorai Péter, Balkay Géza, Tóth Barnabás
 • Operatőr: Kardos Sándor
 • Zene: Darvas Ferenc
 • Rendező: Bereményi Géza

1945. Teleki tér. A piac királya, Monori Sándor új lendülettel lát munkához. Most, hogy lánya, Marika hazajött Bécsből és fiú unokát szült neki, van értelme az életének. Először a vejétől szabadul meg két marék aranyért, majd a lányától Marikától, hogy csak az övé lehessen a kis Imi, akit ő akar felnevelni a feleségével. Az ötvenes évek nem kedveznek az üzletnek, de a mi Monorink tudja, hogy „akinek aranya van, annak mindene van”. Nem ugrál, inkább kivár…

A vetítés után beszélgetnek: Bereményi Géza, rendező és Tóth Barnabás, színész.

November 27., hétfő 18:00: Ripacsok – Egyedül nem megy

magyar filmdráma, szatíra 94 perc, 1981

 • Szereplők: Garas Dezső, Kern András, Udvaros Dorottya, Major Tamás
 • Zene: Presser Gábor
 • Operatőr: Ragályi Elemér
 • Rendező: Sándor Pál


„Mélyen tisztelt publikum, kéretik egy kis csend. Ki nem szökött meg eddig, most már maradjon is bent. Ülj közelébb a párodhoz, ez később fontos lesz. Hogy együtt tudjunk mulatni, a tudnivaló ez, csak ennyit kell, hogy megjegyezz: Egyedül nem megy, egyedül nem megy, egyedül nem megy, ha-ha-ha-ha…”

Stock Ede és Salamon András két régi jó barát. Közös kabarészámukkal évek óta nagy sikert aratnak. András azonban váratlanul lecseréli Edét egy fiatal táncosnőre. Ezért a két barát ellenséggé válik.

A vetítés után Borbás Gergő, a JCC Budapest – Bálint Ház kreatív igazgatója beszélget a rendezővel, Sándor Pállal.

Részletes program és jegyvásárlás itt: https://zsifi.org/2023/kiseroprogramok

Hamarosan ZsiFi – Hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp