Alternatív történetmesélés egy zsidó fotóarchívum képeivel

A 2B Galéria új kiállítása azt vizsgálja, hogyan lehet egy online fotóarchívumot úgy bemutatni, hogy a magyarországi zsidó emlékezettel kapcsolatos értékek megőrzésének, és az archiválás modernizációjának konfliktusát egyaránt kritikus szempontok szerint tárgyalja.

A családi emlékezet, és azon belül a zsidó emlékezet megőrzésének kérdése kulcsfontosságú, mindannyiunkat érintő probléma, különösen a jelenleg is tartó izraeli konfliktus tükrében. Az Efemer emlékezet – Alternatív történetmesélés a JPhoto Archívum képeivel című kiállítás azt vizsgálja, hogyan lehet egy online gyűjteményt, a JPhotoarchive.org – 20. századi zsidó fotóarchívumot kiállítás formájában úgy bemutatni, hogy a magyarországi zsidó emlékezettel kapcsolatos értékek megőrzésének, és az archiválás modernizációjának konfliktusát egyaránt kritikus szempontok szerint tárgyalja.

Fotó: Csordás Eszter / 2B Galéria

Az online archívum fotóit a fiktív történetmesélés és a mesterséges intelligencia képgeneráló eszközeivel mutatják be a 2B Galériában, azt vizsgálva, hogyan alakítják át az emlékezéshez fűződő viszonyunkat a fotómanipuláció növekvő lehetőségei, a mesterséges intelligencia és a fake news térnyerése.

Mi történik az emlékezettel (tágabb értelemben a történelemmel), hogyha az MI fogja formálni? Kitöltheti-e a hiányzó űrt, az el nem mesélt történeteket a fikció – legyen az a művész vagy a mesterséges intelligencia alkotása –, vagy inkább csak fokozza a zavart?

Fotó: Csordás Eszter / 2B Galéria

A kiállítás célja – utalva a zsidóságban is kulcsfontosságú szerepet játszó történetmesélés hagyományára – az archívum képeit az aktuális technológiákkal megeleveníteni, statikus mivoltukból kiforgatni: a fotók részben vagy teljesen elveszett történeteit fiktív történetekkel megmozgatni. Andrádi Eszter performanszművész videóinstallációja erre reflektálva, szabad asszociációs történetmeséléssel az archívum anyagán keresztül a jelenbe hívja a múltat, alternatív elbeszélést és fiktív tér-idő síkokat teremtve.

Fotó: Csordás Eszter / 2B Galéria

KissPál Szabolcs műve a korunkban egyre gyarapodó számú, mesterséges intelligenciára épülő fotómanipulációs eszközöknek, valamint az emlékezet hierarchiájának egyenlőtlen viszonyrendszerére, és az ebből fakadó felejtés okozta identitás-krízisére reflektál. Fotómanipulációinak célja, hogy rávilágítson az emlékezet és a képi adatmegőrzés érzékeny és törékeny kapcsolatára a generatív képek korában. A végeredmény egy videóinstalláció, ami a képek alakulását követve egy igen különös narratívát tár fel előttünk, miközben a mű egy végső kérdés köré szerveződik:

Ki birtokolja az igazságot?

Fotó: Csordás Eszter / 2B Galéria

Az Efemer emlékezet – Alternatív történetmesélés a JPhoto Archívum képeivel című kiállítás december 15-ig látogatható a 2B Galériában (Ráday u. 47.).

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp