Felcsúton írna történelmet az izraeli válogatott, de nem lesz könnyű dolga

A mérkőzések előtt különleges kiállást terveznek az izraeliek a Gázában fogvatartott gyerekekért, és azt remélik a nehéz helyzet ellenére a nemzeti válogatottnak sikerülni fog kijutni a jövő évi Európa-bajnokságra.

A háborús helyzet miatt az izraeli labdarúgó-válogatott nem játszhatja le hazai pályán a maradék két Európa-bajnoki-selejtező mérkőzését. A Svájc (november 15.) és Románia (november 18.) elleni találkozókat így Tel-Aviv, Jeruzsálem vagy Haifa helyett a Felcsúton lévő Pancho Arénában fogják megrendezni

A hazai zsidó közösség tagjaira is számít a lelátókon az Izraeli Labdarúgó-szövetség

A háborús helyzet miatt Felcsúton játssza két hazai Eb-selejtezőjét az izraeli válogatott.

Izraelnek talán még sosem volt ennyire fontos, hogy kijusson a jövő nyáron Németországban zajló foci-Eb-re. Egyrészt sporttörténelmet írna a kék-fehér válogatott, hiszen Izraelnek még sosem sikerült kivívnia a részvételi jogot az Európa-bajnokságra, amióta 1994-ben az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA tagja lett. Ennél lényegesebb azonban, ha az október 7-i borzalmas terrortámadás nyomán kialakult nehéz helyzetben az egész ország számára akár egy csöppnyi örömet tudna okozni a válogatott jó szereplése.

Az izraeliek egy 1-0-ás koszovói vereség után érkeztek meg Magyarországra, és jelenleg 11 ponttal állnak a harmadik helyen selejtezőcsoportjukban Svájc (15 pont) és Románia (16 pont) mögött, de a románok egy meccsel többet játszottak. Az első két helyezett jut ki az Eb-re, Izrael az utolsó fordulóban a gyengének számító Andorra ellen játszik majd idegenben, míg Svájc és Románia egymás ellen lépnek pályára Bukarestben. Ha esetleg mégsem sikerül a kijutás a selejtezőcsoporton keresztül, Izraelnek még lesz esélye a Nemzetek Ligájában elért jó szereplése révén pótselejtezőt játszania jövő márciusban, és úgy kivívni a részvételi jogot az Eb-n.

Mivel a vasárnap lejátszott mérkőzés Pristinában a pálya borzasztó állapota miatt inkább nevezhető dagonyának, mint focimeccsnek, ezért nehéz megítélni az izraeli válogatott jelenlegi formáját. Az még hagyján, hogy papíron két erősebb ellenféllel kell megküzdeniük az izraeli futballistáknak a felcsúti gyepen: Svájc a 14. helyen áll a világranglistán, Románia a 48., míg Izrael a 71. a FIFA rangsorában, de a felkészülés a jelenlegi helyzetben messze volt az ideálistól. A hazai bajnokságban futballozó játékosok egy hónapig kényszerszünetet voltak kénytelenek tartani. Ráadásul az elmaradt selejtezőket is most pótolják, ezért az izraeliek tíz nap alatt négy mérkőzést játszanak, míg a többi válogatott ez idő alatt csak kettőt.

Tovább nehezíti az izraeli válogatott helyzetét, hogy több kulcsjátékosra sem számíthat sérülés vagy eltiltás miatt. Köztük van a csapat legnagyobb sztárja, a magyar felmenőkkel rendelkező Manor Szolomon, aki az angliai Tottenham csapatát erősíti, amikor éppen egészséges. Hiányozni fog még a skót Celticben játszó Liel Abada, aki szintén sérült, valamint a Maccabi Tel-Aviv fiatal balhátvédje, Roi Revivo, aki a Koszovó elleni meccsen begyűjtött piros lap miatt nem léphet pályára Felcsúton.

Két év távollét után visszatért az izraeli válogatottba Eran Zahavi, aki minden idők legtöbb gólját (33) szerezte kék-fehér színekben. A Maccabi Tel-Aviv 36 éves támadója azért maradt távol huzamosabb ideig a válogatottól, mert nem engedélyezték neki, hogy külön hotelszobában aludjon a mérkőzések előtt. Idén már be is jelentette, hogy többet nem fog válogatott mezt húzni magára, de aztán jött a Hamász, kitört a gázai háború, ami mindent felülírt. Ilyen helyzetben senki sem fog primadonnáskodni, Zahavi is azonnal a válogatott rendelkezésére állt.

Ennek is üzenet értéke van a nehéz napokat megélő izraeli lakosok felé: a nemzeti válogatott egységesen áll ki a megtámadott ország mellett. Az Izraeli Labdarúgó-szövetség több kampányt is indított a válogatott részvételével, amelyek célja, hogy felhívja a figyelmet a Gázában túszként fogvatartott gyerekekre. Korábban Koszovóba és most Felcsútra is a játékosok a Hamász által elhurcolt egyik gyerek, Nave Soham futballcipőjét hozták el magukkal. A nyolcéves Navét hét másik családtagjával együtt rabolták el a terroristák. A házuk leégett, mindenük odalett, csak a fiú futballcipője és a labdája maradt meg. A cipőt a tegnapi sajtótájékoztatón, a válogatott csapatkapitánya, Eli Dasza mutatta be az újságíróknak.

A Svájc elleni mérkőzésen a meccs előtti egyperces néma csenden túl, október 7-re emlékezve egy különleges kiállást is tervez az izraeli szövetség. A válogatott a 7. percben megszakítja a játékot, a lelátókon helyet foglaló közönség pedig a túszul ejtett gyermekek fotóit fogva a levegőbe emelni. Az izraeliek nagyjából 2000 szurkolóra számítanak a 3800 férőhelyes Pancho Arénában, köztük lesz több száz, a Gázai övezet közeléből kitelepített gyerek a családtagjaival, olyanok is, akik elvesztették szüleiket a terrortámadásban. A magyar zsidó közösség tagjai szintén nagy számban terveznek részt menni az eseményen, és ezzel az Izrael melletti kiállást erősíteni.

Idén nyáron az izraeli fiatal labdarúgók a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon már történelmi sikereket tudtak elérni, kivívták a részvételt a jövő évi párizsi olimpiai játékokon. A felnőtt válogatottban többen is szerepelnek az utánpótlás csapatokból, többek között rajtuk is múlik majd, lesz-e újabb izraeli sportsiker. Azzal persze válogatott tagjai is tisztában vannak, az igazi siker Izrael számára az lenne, ha a túszok és a Gázában harcoló katonák épségben hazatérhetnek.

Akik nem tudnak eljutni Felcsútra, de szívesen megtekintenék a mai Izrael – Svájc mérkőzést, azok a Spíler2 csatornán élőben követhetik az eseményeket 20:35-ös kezdettel. A szombati Izrael – Románia találkozó pedig a Match4 csatornán lesz látható 20:30-tól.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp