Polgár Zsuzsát beiktatták a sakkozó Hírességek Csarnokába

A sakkozó Hírességek Csarnokának tagjait a nemzetközi szövetség javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján.

Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost beiktatták a sakkozó Hírességek Csarnokába. A két magyar sportembert a nemzetközi szövetség (FIDE) jelölte az elismerésre a 2010-ben elhunyt dán Bent Larsennel együtt. A beiktatási ceremóniára helyi idő szerint hétfőn került sor St. Louisban, a Webster Egyetemen.

Polgár Zsuzsa

A Nemzet Sportolója, a sakkolimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt, 86 éves Portisch Lajos nem utazott el az ünnepségre, Polgár Zsuzsa azonban – aki 1994 óta az Egyesült Államokban él – személyesen volt jelen a beiktatáson, ahol honfitársáról is beszélt.

„Portisch Lajos a magyar és a világ sakkozásának legendája. Öt-hat éves korom óta ismerem, annak idején Budapesten egy csapatban játszottunk az MTK-ban. Később aztán barátok lettünk” – idézte fel az 54 éves legidősebb Polgár nővér, aki sakk Oscar-díjas, sakkolimpiai és világbajnok, és 1991-ben ő volt az első nő, aki a nagymesteri normák teljesítése alapján kapta meg a férfi nemzetközi nagymesteri címet.

A Polgár lányokról szóló animáció lett a legjobb magyar gyerekfilm

A Polgár lányok című animációs alkotása nyerte a legjobb magyar gyerekfilmnek járó Arany Mókus-díjat a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, ahol egy izraeli filmet is díjaztak….

Polgár Zsuzsa az 1980-as évektől a 2000-es évek elejéig tartó aktív pályafutása alatt a világ egyik legerősebb sakkjátékosa. 1996 és 1999 között női sakkvilágbajnok volt. Világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapidsakkban és villámsakkban is. Azt a teljesítményét, hogy mindhárom világbajnoki címet (triple crown) megszerezze valaki, idáig egyedül csak Magnus Carlsen tudta 2014 júniusban megismételni.

A sakkban páratlan módon a 4 egyéni világbajnoki címe mellett 5 olimpiai aranyéremmel (ebből 2 csapat), 4 ezüst- (ebből 2 csapat) és 1 bronzéremmel rendelkezik. Az első nő volt, aki versenyen a férfiak között sakknagymesteri címet szerzett. 2019-ben beválasztották az amerikai sakkozó Hírességek Csarnokába.

A sakkozó Hírességek Csarnokának tagjait a FIDE javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan. Polgár Zsuzsa húgát, Juditot 2021-ben választották be a World Chess Hall of Fame-be.

Polgár Judit első magyarként került a halhatatlan sakkozók közé

“Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek” – mondta a Hírességek Csarnokába való b…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp