Hamarosan ZsiFi – Hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek.

Idén lesz a ZsiFi nagykorú – bát micva korba lépett a filmfesztivál, amely a zsidó vallásban a lányok nagykorúságát jelenti! A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, melyet a JCC Budapest – Bálint Ház szervez, már 12. alkalommal hozza el a tavalyi és az idei legjobb izraeli és zsidó témájú filmjeit a magyar nézőknek. A fesztivál célja, mint eddig minden alkalommal, bemutatni a zsidóság rendkívül színes, sokaknak ismeretlen világát, mai állapotát, zsidókról és nem zsidókról, zsidóknak és nem zsidóknak.

 

Az idei fesztivál azonban sajnos más irányt vett. A szervező Bálint Ház, mint minden zsidó intézmény, mélyen lesújtott az október 7-i izraeli terrortámadások miatt. Ezért idén kiemelten fontosnak érzi, hogy a kultúra közvetítésén túl lehetőséget biztosítson a beszélgetésekre, egymás támogatására, a helyzet mélyebb megértésére. A bemutatott filmek és kapcsolódó kísérőprogramok segítségével a ZsiFi hozzájárul ahhoz, hogy kicsit embernek érezzük magunkat egy embertelen világban.

A filmek ismét bepillantást engednek a zsidó mindennapokba, az izraeli társadalom sokszínű világába, megtudhatunk többet zsidókról, arabokról, és másokról is. Idén például a ZsiFi elvezet majd a vallásos világ randizásának komplikált színterébe, a divatvilág szépségeibe és a szexfilmek egyik doyenje is szerepel majd. Megismerkedhetünk azzal, hogy fiatal izraeli diákok hogyan élik meg a lengyelországi iskolai kirándulást és együtt drukkolhatunk izraeli hősünknek, hogy legyőzze önmagát. De amit talán a legtöbben várnak: találkozhatunk a filmvászon Izrael legendás miniszterelnökével, Goldával, kinek bőrébe a nagyszerű Helen Mirren bújt be.

Az eddigi fesztiválok mintájára játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket egyaránt láthat az érdeklődő. Az 5 napig tartó fesztivál filmjeit idén is a Puskin Art moziban és a Művész Moziban lehet megnézni, de a helyszínek idén kiegészülnek a Gólem Központ Csányi utcai színterével is.

Az idei év azonban nemcsak a ZsiFi számára fontos születésnap. Az esemény becsatlakozik a Budapest150 rendezvénysorozatba, a zsidó Budapest filmszempontból való bemutatásával, a névadó Izrael pedig idén 75 éves, így az filmek mindegy felét kitevő izraeli alkotások ezt a jubileumot ünneplik.

Ahogy már megszokott, a filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A rendezvény fő támogatói: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál: 2023. november 29. – december 03. Részletes program és jegyvásárlás itt: zsifi.org

Legyél a ZsiFi Diákzsűri tagja, döntsd el Te, hogy melyik film nyerjen díjat!

Legyél a 12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál diákzsűrijének tagja és válaszd ki a diákok kedvenc filmjét!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp