Zsidó Budapest 150: Ünnepi hangversenyt ad a Fesztiválzenekar

A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének a magyar zsidóság ikonikus épülete, a Dohány utcai zsinagóga ad otthont.

A 150 éve egyesült Budapest tiszteletére ünnepi koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) Fischer Iván vezényletével november 19-én a budapesti Dohány utcai zsinagógában.

A Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében, Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében megrendezendő hangversenyen elhangzik J. S. Bach 1. (C-dúr) zenekari szvitje (BWV 1066), valamint Alexander Glazunov Reverie orientale és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve – olvasható a Mazsihisz MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének a magyar zsidóság ikonikus épülete, a Dohány utcai zsinagóga ad otthont. Mint felidézik, zseniális magyar zsidó tudósok, építészek, írók, költők, festők, zeneszerzők, bankvezérek, iparmágnások, hírlaptulajdonosok és művészetpártoló mecénások örökre beírták nevüket Budapest és az ország történelemkönyvébe.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az idén 40 éves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartják számon. Fischer Ivánt pedig a Bachtrack klasszikus zenei szakportál toplistáján a világ tíz legjobb karmestere közé – a hatodik helyre – sorolták jelentős európai és amerikai napilapok zenekritikusai.

A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte a BFZ-t, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – az év zenekarának választotta.

Az év zenekara lett a Budapesti Fesztiválzenekar Londonban

A világszerte leadott több mint tízezer szavazat mintegy 38 százalékát kapta meg Fischer Iván együttese, és mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elis…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp