Fiatal építész gondolta újra a Jávorka Ádám utcai zsinagóga tereit

A terv szerint az évek óra üresen álló épület a meglévő szerkezetek gondos felújításával és átgondolt bővítésével ismét a városi élet részét képezhetné.

Kuklis Tibor diplomamunkájában az összeomlás szélén álló Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga épületének „újraélesztésével” foglalkozott. A Zuglóban lévő egykori imaház 2008 óta üresen áll, állapota pedig egyre csak romlik. A fiatal építésznek azért esett erre az épületre a választása, mert fontosnak gondolja a még meglévő, de kihasználatlan történeti épületeket megőrzését.

Az összeomlás veszélye fenyegeti Zugló elfeledett zsinagógáját

A Bosnyák tér közelében található egykori zsinagóga ugyan helyi védelem alá került, az épület tulajdonosai azonban nem igazán törik magukat, hogy elvégezzék a megkövetelt karbantartási munkálatokat…

Mint az Építészfórumon megjelent cikkben írja, tervében „a hozzáépítés sem tömegképzésében, sem homlokzati megjelenésében sem konkurál a meglévő volt imaházzal, sőt! Mind felszíni, mind a pinceszinti bővítések is a régi és új egységét kívánják szolgálni”. Funkcionálisan pedig igyekezett továbbvinni a zsinagóga, mint a gyülekezet helyének szellemiségét, még ha a szakrális háttér meg is szűnt mára.

Fotó: Kuklis Tibor / Építészfórum

Kuklis Tibor tervében a meglévő értéktelen toldalékok elbontása és a volt imaház felújítása mellett egy modern megfogalmazású, U-alakú, félnyeregtetős kiegészítés is szerepel. Így az egykori középső traktusban egy átrium alakulna ki. A meglévő dongaboltozott pince egy vele együttdolgozó vasbeton dobozzal bővül. A pince legnagyobb helyisége felülvilágítói révén egy nappali földalatti kiállítóhelyként is tud működni, nemcsak kibérelhető esti közösségi térként.

Így újulna meg az egykori imaház belső tere (Forrás: Kuklis Tibor / Építészfórum)

A beltérben a megmaradt Tízparancsolat a tóraszekrény helye fölött a múzeumtérben újra kiállításra kerülne. A régi székek maradványai nyomán, könnyen stócolható Thonet-jellegű székek készültek a kávézó, a pince és az átrium számára.

A tervek és részletesebb leírás az Építészfórum oldalán találhatóak.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp