Kék-fehérbe festette a világ legnagyobb futóversenyét az Izrael mellett kiálló tömeg

A magyar holokauszt-túlélő által alapított New York-i maratonon sokan izraeli zászlókkal és a Gázában fogvatartott túszok fotóival vettek részt a versenyen vagy szurkoltak az út szélén állva.

A hétvégén 52. alkalommal megrendezett New York City Marathon a világ legnagyobb futóversenye és az egyik legnagyobb sporteseménye is egyben a maga több mint 50 ezer indulójával. Az esemény megalapítása az Aradon született holokauszt-túlélő Fred Lebow nevéhez fűződik, akinek szobrát minden alkalommal áthelyezik a maraton befutójához.

Lebow szobrát idén kék-fehér izraeli zászlókkal és vörös léggömbökkel szurkoló tömegek vették körül, akik így fejezték ki kiállásukat a Hamász által október 7-én brutális módon megtámadott Izrael mellett, és hívták fel a terroristák által Gázába hurcolt túszokra a figyelmet. A résztvevők közül többen is olyan mezeket viseltek, amelyeken a fogvatartott gyerekek fotója volt látható, valamint izraeli zászlókkal futották le a 42 kilométeres távot.

A kék-fehér zászlókkal az út szélén állók biztatása leginkább az izraeli Manu Teferinek szólt, aki végül a hatodik helyen ért célba. Teferi idén nyáron ezüstérmet szerzett a budapesti atlétikai világbajnokságon, a Ynet-nek nyilatkozva elmondta, hogy szertett volna a dobogóra állni, bár mindent beleadott, ez most nem sikerült, mégis elégedett az eredményével. A futását az izraeli katonáknak szentelte, akik az életüket adják a hazájukért.

„Sok izraeli zászlót láttam az út mentén, és éreztem, hogy nem futok egyedül”

– köszönte meg Teferi a szurkolást.

Egy másik izraeli, az amatőrök között induló Janiv Zaguri kétórával Teferi után ért be a célba. Pólóján a Never Forget (sosem feledjük) felirat mellett egy izraeli zászló és a 2023. október 7-i dátum volt látható. Az izraeli Szderot városból érkező Zaguri a New York Timesnak mesélte el, hogy annak köszönheti az életét, hogy elfáradt a New York-i maratonra való felkészülésben, ezért nem vett részt a szombat reggeli futáson október 7-én klubjának tagjaival.

A Gáza közelében lévő Szderotból gyakran futottak el Beeri, Reim és más kibucok közelében. A három klubtag közül, akik aznap reggel futni indultak kettő áldozatul esett a Hamász véres támadásának. A szderoti klub másik két tagját is meggyilkolták a terroristák.

A támadást követő hetekben az izraeliek csoportja, amellyel eredetileg együtt futotta volna le a maratont, lemondta a részvételt, mivel többen túlságosan mélyen gyászoltak. Néhányukat pedig behívták tartalékos szolgálatra. Zaguri azonban úgy döntött, fontos számára végigfutni a New York-i versenyt.

„Úgy éreztem, hogy ha nem futok, akkor megadom magam a Hamásznak”

– jelentette ki az izraeli sportoló.

Shany Granot-Lubaton, a New York-i maratonon az Izrael melletti kiállás egyik szervezője a Ynet-nek így foglalta össze az esemény fontosságát:

„Azért jöttünk ma el, hogy emlékeztessük a világot azokra az izraeli gyerekekre, akik nem kapnak semmilyen humanitárius segítséget, és a családjuk semmit nem tud róluk. A világ megy tovább, New York nem áll le egy pillanatra sem, de a mi szívünk azon az átkozott szombaton maradt négy héttel ezelőtt, amelyen több száz ártatlant gyilkoltak meg és raboltak el. Minden fórumon felmutatjuk az arcképüket, és soha nem hagyjuk elfelejteni a Hamász által véghez vitt borzalmakat és szeretteinket, akiket túszul ejtettek.”

A magyar holokauszt-túlélő, aki létrehozta a világ egyik legnagyobb sporteseményét

Fred Lebow az idén 50. alkalommal elstartoló New York-i maraton megalapítója mindig jiddisül kiabált a bámészkodó helyieknek, amikor a verseny a város haszidok lakta részein haladt át.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp