Gázában fogvatartott magyar állampolgárságú túszok rokonaival találkozott Novák Katalin

A köztársasági elnök szolidaritási látogatáson járt Izraelben, ahol megígérte: mindent megtesz az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös. Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt.

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Jichák Herzog izraeli elnök Jeruzsálemben (Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet „felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan” terrortámadása után, amelyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg.

Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, és megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Herzl Tivadar Budapesten született.

Novák Katalin és Jichák Herzog találkozója Jeruzsálemben (Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és elítélte a Hamász támadását. Sokkolónak nevezte október hetedikének szörnyűségeit, és kiemelte, hogy a terror képeit pártszimpátián felülemelkedve mindenki egyformán elítéli Magyarországon, szolidárisak Izraellel, s támogatásáról biztosította az izraeli elnököt. Úgy vélte, hogy nem szabad egyezkedni a terroristákkal, de az ellenük folytatott harcban meg kell védeni a civilek életét.

Hercog nyomatékosította, hogy ha Izrael nem állna a terroristák útjában, akkor egész Európa lenne a következő célpontjuk, és megerősítette, hogy Izrael támogatja a humanitárius segítségnyújtást a gázai civileknek. Elmondta, hogy a Hamász megszegi a genfi egyezményt, és ezért semmit sem tudnak az övezetből elrabolt izraeliekről, miközben Izrael biztonsági zónát hoz létre a civilek védelmére.

Novák Katalin mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy három gyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. 
Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, és elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.

Két magyar állampolgárságú gyerek van a Gázában fogvatartott túszok között

A nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát a Hamász terroristái hurcolták Gázába október 7-én.

Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta családja semmit sem tud hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához.

Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

Novák Katalin köztársasági elnök a magyar túszok családtagjaival találkozott Jeruzsálemben (Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula)

Eközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon tárgyalt Katar külügyi államminiszterével, Soltan Bin Saad Al-Muraikhival, akinek elmondta, hogy öt, részben magyar állampolgárságú személyről tudnak, akik jelenleg is fogságban vannak a Gázai övezetben, és kérte tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban.

„A túszul ejtett személyek neveit átadtuk, s Soltan Bin Saad Al-Muraikhi arról biztosított, hogy amint értékelhető információval rendelkeznek, azt azonnal a rendelkezésünkre bocsátják. Hálásak vagyunk Katarnak és a katari kormánynak a segítségért”

– írta a külügyminiszter vasárnapi Facebook-bejegyzésében.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp