A hazai zsidó közösség tagjaira is számít a lelátókon az Izraeli Labdarúgó-szövetség

A háborús helyzet miatt Felcsúton játssza két hazai Eb-selejtezőjét az izraeli válogatott.

A felcsúti Pancho Arénában rendezik meg november 15-én és 18-án az izraeli labdarúgó-válogatott Svájc és Románia elleni Európa-bajnoki-selejtező mérkőzéseit, jelentette be az Izraeli Labdarúgó-szövetség. A külföldi helyszínre azért van szükség, mert az izraeli háborús helyzet miatt az UEFA nem engedélyezi, hogy Izraelben nemzetközi mérkőzéseket rendezzenek.

A Sport5 portál szerint az izraeli szövetségnek többek között azért esett Magyarországra a választása, mert itt nem engedélyezik a terroristák melletti demonstrációkat, így elkerülhetik, hogy a válogatottnak esetleg palesztinpárti tüntetők okozzanak kellemetlenséget.

Az izraeliek Budapesten szerették volna megrendezni mindkét mérkőzést, de a rendőrség jelezte, hogy november 18-án már a belorusz válogatott is a fővárosban játszik, két válogatott mérkőzés biztosítását pedig nem tudják vállalni.

Az UEFA és a magyar kormány ezért Debrecenbe vitte volna a románok elleni találkozót, de az izraeli szövetség ragaszkodott Budapesthez az itt élő nagyszámú zsidó közösség miatt. Így valószínűleg kompromisszumként születhetett meg a Budapesttől 40 kilométerre lévő felcsúti helyszín.

A Pancho Arénában 3800 férőhely van, ám az még nem világos pontosan mennyi néző mehet majd be a mérkőzésre. Az izraeli szövetség mindenesetre az izraeli szurkolókon túl a magyar zsidó közösség tagjaira is számít a lelátókon.

Az izraeli válogatott jelenleg 11 ponttal a harmadik helyen áll a csoportjában, és még van esélye kijutni a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra. Izrael korábban még sosem szerepelt foci-Eb-n.

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában?

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található o…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp