Piros léggömbök lepték a Vörösmarty teret a Gázában fogvatartottak melletti kiállás jegyében

A jelenleg ismertek szerint 229 túszt tartanak már 20 napja fogva palesztin terroristák a Gázai övezetben, közülük négynek van magyar érintettsége.

A több országban szerveződő Red Balloon (Vörös Léggömb) mozgalomhoz való csatlakozás ötlete a Team Jiddische Mame elnevezésű Facebook-csoportban merült fel, majd a hazai megvalósításhoz több magyar zsidó civil szervezet csatlakozott.

Fotó: Schiller Noa

A Budapest belvárosában lévő Vörösmarty téren több mint kétszáz vörös luftballont helyeztek el csütörtök délután, amelyek egy-egy Gázába hurcolt túszt jelképeznek. A lufikhoz az elraboltak fényképét és nevét tartalmazó lapokat erősítettek, hogy

ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a civilek terroristák általi elrablása, fogvatartása és a velük való zsarolás gyűlöletes tett, amelyre nincs mentség.

Fotó: Schiller Noa

Az elhurcolt kiskorúakra a szervezők 34 piros játékmotorral külön is felhívták a figyelmet. A piros kismotor ötlete egy fotó alapján született meg – olvasható a Kidma Facebook-bejegyzésében. A fénykép a Hamász terroristái által megtámadott egyik kibuc óvodájában készült. A golyók ütötte fal előtt pedig egy piros kismotor áll magányosan.

 

A figyelemfelhíváson túl a civil szervezetek a közös kiállással a túszok azonnali, feltételek nélküli szabadon engedését is követlik.

Fotó: Schiller Noa

A Hamász terrorszervezet október 7-én végrehajtott véres támadása során a ma ismert adatok szerint több mint 230 embert hurcoltak el a Gázai övezetbe. Időseket és gyerekeket egyaránt. Közülük eddig négy túszt engedtek szabadon, két izraeli-amerikai kettős állampolgárt: Jehudit Raanant, valamint 17 éves lányát Natalit, illetve két idős asszonyt: a 79 éve Nurit Kupert és a 85 éves Jocheved Lifshitzet.

Fotó: Schiller Noa

Az elraboltak között több mint 130 személynek van külföldi állampolgársága. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint ma azt közölte, hogy a tárcának jelenleg négy, magyar állampolgársággal is rendelkező, illetve magyar származású túszról van tudomása.

„A kiszabadításuk érdekében minden lépést, amit eddig megtehettünk, azt megtettük. És őszintén reméljük, hogy az izraeli hatóságok, illetve a kiszabadításban szerepet vállaló szervezetek sikerrel tudnak járni”

mondta a külügyminiszter.

Fotó: Schiller Noa

A Szijjártó által említett túszok között van egy magyar-izraeli állampolgárságú nő két lánya is, a nyolcéves Ella és a tizenöt éves Dafna, akiket Nahal Oz kibucból hurcoltak el a terroristák.

Két magyar állampolgárságú gyerek van a Gázában fogvatartott túszok között

A nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát a Hamász terroristái hurcolták Gázába október 7-én.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp