Fischer Iván egy észak-olaszországi város díszpolgára lett

Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert.

Az észak-olaszországi Veneto tartományban található Vicenza város képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott Fischer Ivánnak, a Vicenzai Operafesztivál alapítójának hétfőn. Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést „az általa szervezett fesztivál révén, Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban” – tájékoztatta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) kommunikációjával megbízott ügynökség kedden az MTI-t.

Vicenza város képviselő-testülete díszpolgári címet adományoz Fischer Ivánnak (Fotó: BFZ / Facebook)

A közlemény szerint a vicenzai városi tanács ülésén mindegyik párt szónoka támogatta a cím megadását: felszólalásaikban kiemelték, hogy ez az ünnepélyes alkalom a város számára is kiemelkedően fontos, mert Fischer Iván jelenléte értékes nemzetközi távlatot ad Vicenza kulturális életének. A díjat Giacomo Possamai, Vicenza polgármestere és Massimiliano Zaramella, a városi tanács elnöke adta át – írják.

„Nagy megtiszteltetés ez. Szeretem ezt a gyönyörű várost, és úgy gondoltam, hogy egy kulturális fesztivál megszervezése Vicenzában hozzájárul ahhoz, hogy a város egyre ismertebb legyen a világban”

– idézi a közlemény Fischer Ivánt.

Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvény megvalósítását a Societa del Quartetto szervezi a város támogatásával, amelyhez egy nemzetközi baráti kör is csatlakozik olasz, francia, spanyol, német, magyar és más nemzetiségű mecénásokkal. A fesztivál idén október 26. és 29. között zajlik a városban – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a program részeként a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal játssza el a Fischer Iván rendezte Pelléas és Mélisande-ot a Teatro Olimpico, az 1585-ben épült, első modernkori fedett színház színpadán.

Ezt hangverseny is követi, a huszadik század első felének a nemzetiszocialisták által betiltott zenéjéből, többek között Paul Hindemith és Kurt Weill műveit hallhatja a vicenzai közönség. Ezt a műsort a Budapesti Fesztiválzenekar Budapesten is előadta, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) koncertjén a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Teltházas koncertek a Fischer Iván alapította OMIKE-esteken

A szervezők várják azokat a kultúrát és közösséget kedvelő embereket, akik szeretnének csatlakozni az egyesülethez.

Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert. Fischer Iván 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, ugyanebben az évben a Francia Köztársaság kormánya Chevalier des Arts et des Lettres címet adományozott neki. 2011-ben elnyerte a Royal Philharmonic Society Zenei Díját, a Magyar Prima Primissima-díjat és a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta a karmestert – áll az összegzésben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp