Flódnival és haszid dallamokkal érkezik az Óbudai zsidó kulturális napok

A négynapos rendezvénysorozat keretében koncertekkel, gasztrofesztivállal, irodalmi programokkal, városnéző sétákkal várja az érdeklődőket az Óbudai Társaskör.

Négynapos rendezvénysorozattal indítja a novembert az Óbudai Társaskör az Óbudai zsidó kulturális napok keretében, irodalmi programok, gasztrofesztivál, az Óbudai Zsinagóga imaórája és esti koncertek várják a közönséget – tájékoztatta az intézmény az MTI-t pénteken.

Mint kiemelik, november 2-án, csütörtökön gasztrofesztivállal kezdődik az Óbudai zsidó kulturális napok a Rosenstein étteremmel, amely flódnival, borral, pálinkával készül, majd 17 órától Bóni György Az igazi Napfény íze címmel a Zwack család és az Unicum történetét mutatja be, 18 órától pedig Neumark Zoltán és Klein Judit koncertje várja a közönséget.

Az Óbudai Társaskör közleményében jelzi, hogy a Rosenstein étterem november 3-án, pénteken zsidó ételekkel várja a látogatókat, a kamarateremben pedig az Óbudai ízek program kezdődik délután ötkor. Molnár Piroska és Lestyán Attila Gelléri Andor Endre novelláiból és Gelléri Ágnes most megjelent Szeretet-bibliámban lapozgatok című verseskötetéből olvas fel, közreműködik Áchim Kovács Anikó hegedűművész és Szemadám György Tamás gitárművész. 18 órától a közönség egy valódi szombatfogadás részese lehet az Óbudai Zsinagóga Nyitott Sábesz eseményén, amelyen haszid dallamok csendülnek fel a zsidók egyik legfontosabb ünnepnapján; a péntek esti imán pedig ötfogásos kóser menüsor várja a vendégeket – emelik ki a közleményben.

A Zsidó Napok esti koncertjei a Pest-Buda-Óbuda egyesítésének, azaz Budapest születésének 150. évfordulóját ünneplő egyéves programsorozathoz kapcsolódnak, a Társasköri koncerteken jórészt olyan együttesek lépnek fel, amelyek nevükben hordozzák Budapest nevét is. A Zsidó Napok nyitó programjait a Budapest Bossanova Quartet, a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara, a BJC Big Band, valamint Oláh Krisztián jazz-zongorista és kvartettje zárja.

Az Óbudai Társaskör közleményében hangsúlyozza, hogy november 4-én, szombaton délután négytől a nagymúltú Kéhli Vendéglő települ át a Társaskörbe, majd 17 órakor a Márai és Lola című, a világhírű író és felesége emigrációs naplójából készült összeállítást tekinthetik meg az érdeklődők, a szerkesztő Takáts Andrea, közreműködik Hegedűs D. Géza. Este héttől Magyarország első professzionális big bandje, a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálója, a magyar tradicionális jazzélet talán legpatinásabb együttese, és a klasszikus és könnyű műfajban is elismert énekes lép színpadra: a Budapest Jazz Orchestra Big Band és a Budapest Ragtime Band sztárvendégével, László Boldizsárral – áll a közleményben.

November 5-én, vasárnap 10 órától az Óbuda zsidó arca elnevezésű városnéző séta Lakos Borcsával várja a felfedezőket, délután négytől pedig Mit, hogyan és hol? – beszélgetés a zsidó konyha műhelytitkairól címmel az étkezési szokásokról és a vendéglátás híres helyeiről fed fel titkokat Saly Noémi irodalom- és Budapest történész, valamint Fűszeres Eszter gasztroblogger, a beszélgetést Fiala Borcsa, a wmn.hu főszerkesztője vezeti. A Szent Efrém Férfikar 17 órától Zsoltárhangok – zsidó-keresztény liturgikus zenei párbeszéd címmel ad koncertet, Fekete László főkántor és Farkas Domonkos orgonaművész közreműködésével.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp