30 gyermek lehet a több mint 200 Gázába hurcolt izraeli túsz között

Az izraeli hadsereg nagy erőkel dolgozik az eltűnt és elrabolt izraeliek felkutatásán, köztük lehetnek olyanok is, akik talán sosem fognak előkerülni.

Az izraeli hadsereg eddig 203 izraeli családját értesítette arról, hogy szeretteiket elrabolták, és a Gázai övezetben tartják fogva túszként. Ez a szám azonban valószínűleg még emelkedni fog, számolt be a Ynet. Közel két héttel a Hamász terrorszervezet véres támadása után a hadsereg által közzétett adatok szerint a túszok közül nagyjából 30 lehet gyermekek vagy 18 év alatti fiatal, az elrabolt idősek száma pedig 10 és 20 közöttire tehető.

Eltűnt és elrabolt izraeliek fotói Tel-Avivban (Fotó: Ynet)

A túszul ejtett személyeken kívül 100 és 200 közötti izraeli még mindig eltűntnek számít. Lehetséges, hogy közülük többeket is meggyilkoltak, ám maradványaik még nem kerültek elő. Az izraeli hadsereg naponta több tucat holttestet gyűjt be az áttört határkerítés körzetéből, sokszor tűz alatt végezve el a feladatot. A megtalált halálos áldozatokat az ország központjában lévő katonai támaszpontra szállítják, ahol meghatározzák személyazonosságukat.

A hadseregnél úgy számolnak, hogy az eltűntek kérdése hetekig, de akár hosszú hónapokig is napirenden lehet. Úgy vélik, hogy most nehezebb helyzettel kell szembenézniük, mint a jom kipuri háború idején. Akkor több mint 300 izraeli katona és civil került egyiptomi és szíriai fogságba, és több mint 100 személyt kezeltek eltűntként fél évvel a háború befejezése után. 16 katona sorsáról a mai napig semmit sem tudni, őket halottá nyilvánította az izraeli hadsereg.

A elraboltak és eltűntek hollétének felderítése érdekében a hadsereg több hírszerző csoporttal együttműködve dolgozik. A katonai hírszerzésen túl a munkában részt vesz a rendőrség, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, valamint a Moszad. A kutató szervek segítséget kapnak izraeli hightech cégektől, amelyek szintén részt vesznek a nemzeti erőfeszítésben. Köztük a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group.

A hadsereg úgy véli, a Hamász előre felkészült a nagy számú túsz befogadására Gázában. Az elhurcoltak egy részét az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet tarthatja fogva, egy kisebb részét pedig a szervezetekhez nem köthető csőcselék rabolhatta el, amelyik a támadás későbbi óráiban érkezett az izraeli településekre és katonai támaszpontokra. A hadsereg által tegnap közzétett videóban (aminek a megtekintése a nehéz felvételek miatt nem mindenkinek ajánlott) is látható, hogy fosztogatni érkezett fegyveresek a Hamász mészárlása után hátrahagyott izraeliek holttestét gyűjtik be autóikba.

Az izraeli hadsereg szerint jelenleg olyan szituációval állnak szemben, amelyet Izrael korábban még sohasem tapasztalt. Az első napok tévedéseiből most próbálnak tanulni, hogy egy átfogóbb, tisztább képet kapjanak a helyzetről. Az első számú feladatnak most a túszok mielőbbi kiszabadítását tekintik, és ezért dolgoznak éjt nappallá téve.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp