Biden Izraelben: Azért jöttem, hogy Izrael népe és az egész világ tudja, hol áll az Egyesült Államok

Háború idején amerikai elnök korábban még sohasem látogatott el Izraelbe.

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította szerdán Izraelt, és humanitárius segélyeket sürgetett a gázai civileknek egynapos izraeli látogatásának végén mondott beszédében. Az amerikai elnök az izraeli vezetőkkel tartott megbeszélései után megígérte, hogy „példátlan” segélycsomagot kér Izrael számára a kongresszustól.

Joe Biden korábban azt mondta a mellette ülő izraeli miniszterelnöknek, hogy azért akart eljönni, hogy Izrael népe és a világ népe tudja, hol áll az Egyesült Államok. A Hamász terrorszervezet több mint 1300 embert „mészárolt le, és ez nem túlzás, mészároltak, köztük 31 amerikait. Túszul ejtettek sok embert, köztük gyerekeket is” – emlékeztetett Biden az október 7-i terrortámadásra.

„Olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyek mellett az Iszlám Állam valamivel racionálisabbnak tűnik”

– mondta, és megígérte, hogy továbbra is biztosítja, hogy Izrael rendelkezzen mindazzal, amire önvédelméhez szüksége van.

Biden találkozott a Gázai övezetbe hurcolt mintegy kétszáz izraeli családjának képviselőivel. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok

„minden követ megmozgat a túszok kiszabadítása érdekében, ez a legfontosabb kérdés”.

Az elnök többek között találkozott Rachel Edrivel, azzal az Ofakim városban élő nővel, akit férjével együtt túszul ejtett a Hamász öt terroristája, és aki tizenkilenc órán át etette őket, és beszélgetett velük, amíg az izraeli túszmentő kommandósok kiszabadították. Valamint a 25 éves Inbál Liebermannal, aki a készenléti csapat vezetőjeként 11 társával együtt védte meg Nir Ám kibuc lakóit a terroristákkal szemben.

Nem akar hősként tündökölni a fiatal nő, aki társaival megmentette egy kibuc lakóit

Inbál Lieberman története felnagyítva kering a közösségi médiában. Arra kér mindenkit, ne higgyenek el mindent, amit olvasnak.

„Az Egyesült Államok mindig segítette Izraelt stratégiai előnyének megőrzésében, és most olyan segélycsomagot dolgoz ki számára, amely szintén ezt segíti”

– mondta az elnök. Emlékeztetett arra, hogy két repülőgép-hordozót is a térségbe küldött Izrael védelmére, és megígérte, hogy továbbra is biztosítják az elfogórakétákat a Vaskupola izraeli légvédelmi rendszerhez. Biden elmondta, hogy „nehéz kérdéseket is feltett az izraeli vezetőknek, és felvilágosítást és valódi értékelést próbált szerezni tőlük Izrael háborús céljai elérésének módjáról”.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy Washington százmillió dolláros humanitárius segélyt utal át „a Gázai övezetnek és a Palesztin Hatóságnak”. Hangsúlyozta, hogy szerinte a legtöbb palesztin nem a Hamász iszlamista szervezethez tartozik, nem képviseli őket ez a szervezet, és a palesztin nép is szenved.

Biden arra kérte az izraeli kormányt, hogy járuljon hozzá a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek Egyiptomon keresztül történő szállításához, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok az ügyben szorosan együttműködik az egyiptomi kormánnyal és az ENSZ-szel.

Kávéval és süteménnyel terelte el a terroristák figyelmét a túszul ejtett izraeli asszony

Egy szerencsésen végződött történet Izrael egyik legsötétebb napjáról.

Izrael „nem fogja meghiúsítani” Egyiptomból a Gázai övezetben élő civileknek szánt humanitárius segélyek, élelmiszer, víz és gyógyszerek átadását mindaddig, amíg ezek nem kerülnek a Hamászhoz – jelentette be a Bidennel történt tárgyalásokat követően Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala.

A döntést az amerikai elnök kérésére hozta meg egyhangúlag a kormánynál sokkal szűkebb háborús kabinet – közölték. Izrael nem engedi humanitárius segélyek Gázába szállítását saját területéről mindaddig, amíg a hamászosok vissza nem juttatják Izraelbe az elrabolt embereket, és követeli, hogy a vöröskereszt addig is meglátogathassa őket.

Biden a nap folyamán megbeszélést folytatott Jichák Hercog államfővel előbb négyszemközt, majd csatlakozott hozzájuk Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken külügyminiszter is. Korábban Biden Blinkennel együtt részt vett az izraeli háborús kabinet ülésén, ahol Netanjahu megjegyezte, hogy miközben a háborúban Izrael megpróbálja minimalizálni a civileket ért károkat, a Hamász a lehető legnagyobb kárt próbálja okozni nekik.

„A győzelemhez vezető út hosszú és nehéz lesz, de ha egységesek maradunk a cél kijelölésében, érezve annak igazságosságát, valamint katonáink és népünk lelkének megtörhetetlenségét, akkor Izrael meg fogja nyerni a háborút” – mondta Netanjahu.

„Az Egyesült Államok az ön oldalán áll a szabadság védelmében, az igazságosságra való törekvésben és a béke támogatásában”

– hangsúlyozta Biden.

Biden: A Hamász az emberi morál minden törvényét megszegi

Az amerikai elnök szerint „teljesen világosnak kell lennünk abban, hogy Izrael mellett állunk”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp