Yuval Noah Harari: Miért harcolunk?

Amit a Hamász terroristái tettek, az emberiség elleni bűncselekmény a kifejezés legmélyebb értelmében. Az emberiség elleni bűntett nem csak emberek legyilkolását jelenti, hanem az emberiségbe vetett hitünk elpusztítását.

Aviv Kutz Kfar Aza kibucból lelki társam gyerekkori jó barátja. Aviv, felesége Livnat és három gyermekük, Rotem, Jonatan és Jiftah évekig a kibucban éltek. Annak ellenére, hogy a Kutz család sokat szenvedett a településüket ért rakétatámadásoktól, kitartottak a béke reményében. Minden évben egy kis fesztivált rendeztek, amelyen papírsárkányokat reptettek a határkerítés mellett.

Yuval Noah Harari

Livnat testvére korábban többször is részt vett ezen a fesztiválon, azt mesélte, az ötlet az volt, hogy a sárkányok röptetésével a határ mellett megmutassák a Gázában élőknek, hogy „mi csak békében szeretnénk élni”. Idén az eseményt a Tóra örömünnepének napján tervezték megtartani, a fesztivál szórólapja szerint a futballpályán találkoztak volna a résztvevők aznap délután, hogy „feldíszítsék az eget”. A fesztivál kezdete előtt néhány órával a Hamász terroristái megszállták a kibucut. A Kutz család mind az öt tagját meggyilkolták a terroristák.

A lélek összeroskad az ilyen borzalmak láttán. Hogyan lehet megmagyarázni, hogy emberek ilyet tesznek? Mit remélt a Hamász elérni ezzel? A háború, amelybe belekezdett, az a lélek elleni háború. Amikor a Hamász megtámadta Izraelt nem próbált meg területet elfoglalni. A Hamásznak nem voltak meg a katonai képességei ahhoz, hogy huzamosabb ideig tartani tudja Kfar Azat az izraeli hadsereg túlerejével szemben. Ahhoz, hogy megértsük a céljait, három dolgot kell kiemelnünk.

Először is a Hamász civilek és nem katonák megölésére és elrablására fókuszált. Másodszor a Hamász terroristái civileket – köztük gyerekeket és csecsemőket – kínoztak és gyilkoltak meg olyan brutalitással, amelyet terroristák csak elképzelni tudnak. Harmadszor pedig ahelyett, hogy megpróbálják elrejteni a borzalmakat, a Hamász gondoskodott arról, hogy azok nagy nyilvánosságot kapjanak. Maga vette fel és tette közzé a közösségi médiában a borzalmas videókat.

Pontosan ez a terrorizmus meghatározása, és már láttunk hasonlókat korábban az Iszlám Államtól. A konvencionális háborúzással ellentétben, amelynek célja a területfoglalás és a katonai képességek gyengítése, a terrorizmus egy pszichológiai hadviselés, amelynek célja, hogy félelmet keltsen. Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy a Hamász meggyilkolnak különös kegyetlenséggel százakat azért, hogy rettegésben tartsanak milliókat. A félelemkeltésen túl a Hamász gyűlöletet is kelt milliók tudatában, legyenek azok izraeliek, palesztinok vagy bárki a világon.

Nem a településeket elfoglalni jöttek, hanem hogy lemészárolják a lakóikat

Egy izraeli katonatiszt, aki részt vett a Gáza határán lévő kibucokat megszálló terroristák likvidálásában, arról mesélt, milyen borzalmakat látott, valamint arról, miért nem tudott a hadsereg a me…

A Hamász különbözik más palesztin szervezetektől, mint a Fatah, és nem keverendő össze a palesztin nép egészével. Megalapítása óta nem hajlandó elismerni Izrael létezéséhez való jogát, és mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a békét izraeliek és palesztinok, valamint Izrael Állam és az arab világ között. A mostani erőszakos cselekmények egyik háttere az a békeszerződés, amelyet Izrael kötött néhány Öböl-menti országgal, és a remény a békére Izrael és Szaúd-Arábia között.

Ez a megállapodás nem csak normalizációt hozott volna Izrael és az arab világ többségének viszonyában, de könnyített volna az izraeli megszállás alatt élő palesztinok millióinak szenvedésén, és újraindította volna az izraeli-palesztin békefolyamatot. Ez a Hamász számára ijesztőbb a béke lehetőségénél. Ez az oka annak, amiért támadásba kezdett, ez az oka annak, hogy meggyilkolta a Kutz családot és több mint ezer más izraelit.

Amit a terroristák tettek, az emberiség elleni bűncselekmény a kifejezés legmélyebb értelmében. Az emberiség elleni bűntett nem csak emberek legyilkolását jelenti, hanem az emberiségbe vetett hitünk elpusztítását. Amikor olyan dolgokat élünk át, mint szülők kivégzése gyerekeik szeme láttára vagy csecsemők legyilkolása hidegvérrel, akkor elveszítjük a hitet az emberi fajban. Ezáltal pedig saját magunk emberségének elvesztését veszélyeztetjük.

Kishúgát is megmentette a kilencéves Michael a Hamász terroristáinak gyilkos támadásától

A gyerekek a védett helyiség szekrényébe bújtak el a mentőszolgálat telefonos operátorának tanácsára.

Tilos, hogy bárki is Izrael korábbi tevékenységének hibáztatásával igazolja a Hamász bűntetteit. Sok helye van Izrael kritizálásának azért, ahogyan éveken át palesztinok millióit tartja megszállás alatt, és ahogyan elhanyagolt az utóbbi években minden próbálkozást a palesztin néppel való megbékélésre. Én jómagam sok ilyen kritikát fogalmaztam meg. De a Kutz család meggyilkolása és más szörnyűségek, amiket a Hamász véghez vitt nem a békefolyamatok újraindulását szolgálták, és nem azt, hogy csak egyetlen palesztint is felszabadítson a megszállás alól.

Éppen ellenkezőleg, a háború, amit indítottak sok millió palesztinnak okoz hatalmas szenvedést. A vallási fanatizmusa miatt a Hamászt egyszerűen nem érdekli az emberi szenvedés, legyenek azok izraeliek vagy palesztinok. A terroristáit csak az édenkertről szült képzelgések érdeklik. Készek arra, hogy tűzbe borítsák a világot, hogy elpusztítsák a lelkünket azért, hogy az ő lelkük – így hiszik legalábbis – égi élvezetekben részesüljön a másvilágon.

Muszáj győznünk a lelkek ezen háborújában. A Hamász elleni küzdelemben Izraelnek muszáj megvédenie területét és állampolgárait, de muszáj, hogy megvédjük saját emberségünket is. Mi a Hamász ellen és nem a palesztin nép ellen vívjuk a háborút. A palesztin emberek jogosultak arra, hogy békében és jólétben éljenek szülőföldjükön, és a háború közepén mindegyik félnek el kell ismernie emberi jogaikat. És a mindegyik fél nem csak Izraelre vonatkozik, hanem Egyiptomra is, amelynek közös határa van a Gázai övezettel, és amely részlegesen lezárta ezt a határt.

Tájkép tömegmészárlás után

Posztapokaliptikus filmeket idéző drónfelvétel az izraeli zenei fesztivál helyszínéről, ahol szombaton vérengzést rendezetek a palesztin Hamász terroristái.

Ami a Hamászt illeti, ennek a szervezetnek az embereit és támogatóit ki kell közösítenie az emberiségnek. Nem csak Izraelnek, hanem az emberi közösségnek ki kell vetnie magából, mint ahogy tette azt korábban az Iszlám Állammal. Izraeli állampolgárok nem tudnak tovább élni olyan helyeken, mint Kfar Aza a Hamásszal a kerítés túloldalán, pont úgy, ahogy az iraki és a szír állampolgárok nem tudtak tovább élni az Iszlám Állammal az ajtójuk küszöbén. Több tízezer izraeli már elmenekült a határ közeli területekről, és ők nem tudnak visszatérni otthonaikba, amíg a halálos fenyegetés meg nem szűnik. Minden ember élete veszélyben van és elveszíti értékét, ameddig az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy a Hamász léteznek.

A háború céljai világosak. A háború végén a Hamászt meg kell fosztani teljes egészében fegyvereitől és a Gázai övezetet le kell szerelni úgy, hogy a palesztin polgárok méltósággal tudjanak élni a Gázai övezeten belül, és az izraeliek félelem nélkül tudjanak élni azon kívül. Amíg nem érjük el ezeket a célokat nehéz lesz megőriznünk az emberségünket. A lélek csordultig telt a fájdalmunkkal, és semmi hely nem maradt mások fájdalmának elismerésére. De kívülről szemlélve, úgy, hogy nem süllyedünk el a fájdalom tengerében, erőfeszítéseket kell tennünk arra, hogy helyet tartsunk fenn a békének, hogy egy napon, amikor elkezd begyógyulni a fájdalom, élhessünk majd ezen a helyen.

Az írás eredetileg héberül jelent meg a Ynet portálon.

Ez nem egy újabb jom kipuri háború, annál sokkal rosszabb

Eddig sosem tapasztalt támadást hajtott végre a Hámász palesztin terrorszervezet Izrael ellen a Gázai övezetből. A több száz izraeli halálos áldozatot követelő akciót súlyosbítja, hogy több tucat i…

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp