Megújult Bátor község zsidó temetője

Egy magát megnevezni nem kívánó adományozó jóvoltából.

Egy, a nevét felfedni nem kívánó mecénás támogatása tette lehetővé azt, hogy a Mazsihisz vidéki temetőgondozásért felelős csoportjának koordinálásával megtisztítsák és körbekerítsék az elhanyagolt zsidó temetőt a Heves megyei Bátor községben, írja a mazsihisz.hu.

Fotó: kekesonline.hu

A portál beszámolója szerint az átadó ünnepségen részt vett dr. Verő Tamás főrabbi és Répás Péter, a Mazsihisz Zsidó Közösségi Szolgálat igazgatója, dr. Grósz Andort, a Mazsihisz elnökét Fináli Péter elnöki tanácsadó képviselte. Répás Péter a Mazsihisz nevében megköszönte Pallagi Alfréd polgármester és a helyi önkormányzat erőfeszítéseit a temető állagmegóvásáért, gondozásáért.

A bátori polgármester elmondta, olyan kusza növényzet borította a területet, hogy a néhány, még megmarad sírkövet is teljesen beborította. A temető gondozatlansága miatt a helyiek közül sokan nem is tudták, hogy a falu területén zsidó temető van.

A bátori zsidó temetőben nyugszik Natonek József rabbi, a politikai cionizmus egyik első úttörője, aki rabbidiplomáját Chatam Szófer pozsonyi jesivájában szerezte, amely a német zsidó felvilágosodással élesen szemben állt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp