Kishúgát is megmentette a kilencéves Michael a Hamász terroristáinak gyilkos támadásától

A gyerekek a védett helyiség szekrényébe bújtak el a mentőszolgálat telefonos operátorának tanácsára.

Kfar Áza kibuc a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-ei támadásának egyik legsúlyosabb csapását elszenvedő célpontja volt. A legutóbb közzétett adatok szerint a Gázai övezet határától nagyjából két kilométerre lévő település 52 lakóját gyilkolták meg a terroristák, köztük több tucat kisgyereket és csecsemőt. Hatan megsebesültek a támadás során, hét embert elhurcoltak Gázába, 13-an pedig még mindig eltűntnek vannak nyilvánítva.

Avigájl, Amália és Michael

Az utóbbiak között van Roi Idán, a Ynet fotósa is, akinek legutolsó bejelentkezése néhány képkocka volt arról, hogy a siklóernyős támadók közelítenek a kibuchoz. Azóta nem hallott róla senki. Családja a 13-as csatornának mesélte el, mit tudnak róla, és mi történt feleségével és három gyermekével.

„Anya meghalt, apa meghalt, Avigájl meghalt”

– mondta nagymamájának a hatéves Amália, amikor az édesanyja, Szmádár telefonját hívta.

Szmádár egyedül volt otthon három gyermekével, amikor a terroristák betörtek a házukba, és meggyilkolták. A gyerekek kiszaladtak a házból édesapjukhoz, aki a karjába vette a legkisebbet, a hároméves Avigájlt. A családja annyit tud, hogy Roi Idánt meglőtték, Michael és Amália ekkor visszaszaladtak a biztonsági helyiségbe, és a kilenc éves kisfiú felhívta a rendőrséget, akik átkapcsolták a mentőkhöz a hívását. A gyerekek szemtanúi voltak, ahogy a megölik az anyjukat, és azt is látták, ahogy súlyosan megsebesítik az apjukat, és kishúguk elszalad.

A mentőszolgálat ügyeletes operátora, Linoj Elazra könnyeivel küszködve mesélte el a 13-as csatornának, hogyan segített a gyerekeknek. Michael elmondta, hogy a házukban vannak, lelőtték a szüleiket, és hiába szólítja őket, nem válaszolnak neki. A mentős operátor hamar megértette, hogy akiket meg tud menteni ebben a helyzetben, azok a gyerekek, és azt tanácsolta nekik, zárkózzanak a biztonsági helyiségbe, és bújjanak el a szekrényben, amíg ki nem szabadítják őket.

 

A gyerekek így tettek, miközben Michael vigyázott a kishúgára, többször is próbálta visszahívni a Linojt, aki nem tudott folyamatosan velük maradni a több ezer beérkező segélyhívás miatt. „Csak a jó embereknek nyissatok ajtót” – tanácsolata az operátor, de miután letették, már nem hallott többet felőlük, egészen addig, amíg kilenc nappal a történtek után találkozott a gyerekek családjával.

Michael és Amália 14 órán keresztül voltak a szekrényben egyedül, étel, ital és a szüleik nélkül, amíg az izraeli katonák vissza nem foglalták a kibucot. Először még nekik sem akarták kinyitni az ajtót, annyira nem bíztak már senkiben, hangzik el a 13-as csatorna riportjában.

Az édesanya, Szmádárról biztosan tudni, hogy életét vesztette a támadásban, Roi holtteste azonban nem került elő, ő eltűntnek számít, míg a hároméves Avigájlt Gázába hurcolhatták. Biztosat azonban a családtagok sem tudtak mondani kilenc nappal a tragikus események után.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp