Közös imával álltak ki zsidó szervezetek a megtámadott Izrael mellett Budapesten

Az eseményen a zsidó közösség tagjai izraeli zászlókat lobogtatva emlékeztek meg a terrortámadás áldozatairól.

Kedd este a Lánchíd budai hídfőjénél lévő Jeruzsálem parkban tartott közös imát a Hamász palesztin terrorszervezet által megtámadott Izraelért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). Az eseményhez több más zsidó szervezet is csatlakozott.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A zsido.com beszámolója szerint az eseményen minden korosztály képviseltette magát, izraeli zászlókat lobogtatva, „egységet alkotva” állt ki a hazai zsidó közösség Izrael mellett.

„Azért gyűltünk össze, hogy gyertyát gyújtsunk a brutális terrortámadás sok száz áldozatának emlékére, és együtt álljunk ki és imádkozzunk Izraelért és hogy ismét biztonságban tudhassuk szeretteinket” – nyitotta meg az eseményt Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára.

Felszólalt Grósz Andor, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, aki elmondta, hogy a józan ésszel felfoghatatlan barbár támadás a zsidó állam 21. századi történelmének legsúlyosabb háborúját provokálta. Hozzátéve, hogy a zsidók egy sorsközösséget alkotnak,

„a diaszpórában történtek érintik Izraelt és az Izraelben történtek hatnak a diaszpórára.”

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a zsido.com beszámolója szerint beszédében úgy fogalmazott:

„Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy ártatlan emberek százait halomra gyilkolják kegyetlen gyilkosok; gyerekeket a szüleik előtt és szülőket a gyerekeik előtt.”

A beszédek után Oberlander Báruch rabbi mondott zsoltárt a sebesültek gyógyulásáért, majd kádissal emlékezett meg az elhunytakról. A zsidó szervezetek képviselői pedig gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékére. A Lánchidat kedd este a vasárnapihoz hasonlóan az izraeli zászló színeiben világították meg.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A mai napon este 18:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában tartana szolidaritási istentiszteletet, ezt követően, 19:00 órakor a zsinagóga előtti Herzl téren emlékeznek közös gyertyagyújtással a terrortámadás áldozataira zsidó szervezetek. A Csányi utcai Gólem Központhoz pedig 19:30-tól várnak mindenkit virrasztásra és Izrael melletti kiállásra.

Virrasztás szerveznek Izraelért zsidó civil szervezetek

Előtte a Mazsihisz és a BZSH tart szolidaritási Istentiszteletet a Dohány utcai zsinagógában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp