A hazai zsidó közösség segítséget nyújt a Magyarországon rekedt izraelieknek

Több ezer izraeli rekedt külföldön, miután a palesztin Hamász terrorszervezet háborúba kezdett Izraellel.

„Imádkozunk minden szerettünkért, aki Izraelben van és igyekszünk segíteni azoknak az izraelieknek, akik Budapesten vannak és segítségre vagy szállásra szorulnak”

– olvasható a JCC Budapest – Bálint Ház közleményében.

 

Mint írják, létezik az alábbi Facebook-csoport a segítség koordinálására, és azt kérik, hogy ha van rá lehetőség „ezen a csoporton keresztül ajánljátok fel a segítségetek. A Budapesten rekedt izraelieknek szükségük lehet szállásra vagy bármilyen más segítségre.”

„Kérjük, jelezd, ha bármilyen formában tudsz segíteni a rászorulóknak vagy ismersz olyat, akinek segítségre van szüksége.”

A Budapesten tartózkodó izraeliektől azt kérik, hogy jelentkezzenek, ha segítségre van szükségük. Arra bátorítják őket, hogy csatlakozzanak a Facebook-csoporthoz, hogy egy központi kommunikációs platformon tudjanak információt és segítséget kapni, ha Budapesten vannak.

A Verő Bán Linda és Verő Tamás főrabbi által létrehozott Facebook-csoport itt érhető el: https://www.facebook.com/groups/israelisstuckinbudapest/

A Mazsihisz Szeretetkórházában várják azokat az izraelieket, akiknek gyógyszerekre van szüksége. Izraeli útlevél felmutatásával felírják számukra a megfelelő gyógyszereket.

Az izraeli nagykövetség tegnapi tájékoztatása szerint Eddig 550 izraeli jelezte a WhatsApp-on keresztül, hogy törölték a járatát, és segítséget kérnek a nagykövetségtől. Általános szabályként a légitársaság felelős azért, hogy alternatív járatot találjon Izraelbe, és szállást biztosítson a repülésig, de úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet.

 

Jelenleg a Wizz Air törölte az izraeli járatokat, és az EL AL, az Israir valamint a Ryanair rendszeres járatai megteltek. Az EL AL járatokon a visszamondások, vagy a járaton meg nem jelenő utasok (általában külföldi turisták) lehetővé teszik az EL AL számára, hogy rendes vagy tartalékos katonáknak adjon el repülőjegyet 300 dolláros áron.

„Természetesen a prioritás az lesz, hogy a meggyilkoltak családjai a listán szereplő többi utas előtt érkezzenek Izraelbe”

– írja közleményében a nagykövetség. A dolgok jelenlegi állása szerint túl sok a kérés és a legtöbb rendszeresített járaton nincs hely, teszik hozzá.

A nagykövetség arra kér mindenkit, hogy vegye figyelembe, a legutolsó információk szerint az izraeli kormány jelenleg nem engedélyez mentőjáratokat a világ egyetlen célpontjára sem, és így több ezer izraeli rekedt külföldön. Mivel ez a döntés valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni, azt ajánlják azoknak, akik Izraelbe szeretnének utazni, hogy próbáljanak más célállomásokon (például Athénon vagy Isztambulon) keresztül átszállással repülni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp