Ez nem egy újabb jom kipuri háború, annál sokkal rosszabb

Eddig sosem tapasztalt támadást hajtott végre a Hámász palesztin terrorszervezet Izrael ellen a Gázai övezetből. A több száz izraeli halálos áldozatot követelő akciót súlyosbítja, hogy több tucat izraelit túszul ejtve Gázába hurcoltak a terroristák.

Október 7-e, szombat, a Tóra örömünnepének napja az egyik legtragikusabb epizódjaként vonult be Izrael történetébe. Kora reggel az ország nagy része a légvédelmi szirénák hangjára ébredt, míg a Gázai övezet közelében lévő települések lakói azt tapasztalták, hogy terroristák lepik el utcáikat, és házról házra járva próbálnak bejutni otthonaikba, hogy meggyilkolják vagy elrabolják őket.

Miközben rakéták ezrei zúdultak Izrael déli és középső részeiére, állig felfegyverzett terroristák lépték át tömegesen a Gázai övezet határát. Fegyveresek gépjárműveken, motorokon keltek át a buldózerek segítségével áttört határkerítésen, de jöttek a tenger felől, sőt a levegőből is, motoros sárkányrepülőkkel, ejtőernyőkkel érkezve meg Izrael területére.

A terroristák behatoltak a Gázával szomszédos több településre, amelyeket részben vagy teljes egészében megszálltak, lakóik egy részét meggyilkolták vagy túszul ejtették. Többeket Gázába hurcoltak el, másokat saját otthonaikban tartották foglyul. A szinte teljesen védtelen civileken túl a Hámász fegyveresei katonai támaszpontokat, helyőrségeket is megtámadtak, a nagyobb városokban, mint Szderot vagy Ofakim a helyi rendőrőrs elfoglalása volt a cél.

Az egyik közeli kibuc mellett fiatalok százai gyűltek össze azért, hogy jól érezzék magukat a természetben. A nagyszabású buli résztvevői reggel azon kapták magukat, hogy becsapódó lövedékek elől menekülnek, miközben motoros fegyveresek vadásznak rájuk. Ahogy a szemtanúk fogalmaztak, karnyújtásnyi távolságból tüzeltek rájuk a terroristák. A partin résztvevők közül sokakat megöltek, másokat elraboltak, többek sorsáról még mindig semmit sem tudni.

A Hámász terrorszervezet valószínűleg hónapok óta tervezhette az akciót, az eredményt látva sikerült ezt teljes titokban tartania. Az izraeli védelmi erőket felkészületlenül érte a támadás, az első órákban csak találgatni lehetett, mi történik pontosan. A közösségi média felületeit ellepték az izraeli településeken bóklászó és lövöldöző terroristákról készült felvételek, valamint az otthonukban rekedt polgárok segélykérései, miközben a túszul ejtettek hozzátartozói a közösségi hálózatokon keringő videókon nézték végig tehetetlenül, ahogy erőszakkal elrabolják szeretteiket.

A Hámász terrorakcióját, annak meglepetésszerűsége és időzítése miatt rögtön az 50 éve, október 6-án kitört jom kipuri háborúhoz hasonlították, hiszen csakúgy, mint 1973-ban Izraelt felkészületlenül érte a támadás. Az ország és a hadsereg vezetői akkor és most is rosszul mérték fel az egyébként jól ismert fenyegetés mértékét, és nem adtak rá megfelelő válaszokat.

50 évvel ezelőtt azonban az arab világ két legerősebb hadserege indított támadást Izrael ellen, nem egy lesajnált terrorszervezet. A harcok a Sínai-félszigeten és a Golán-fennsíkon folytak, és nem az izraeli településeken. Bár sokan elestek a háborúban, akkor katonák harcoltak katonák ellen, a hátország lakói biztonságban érezhették magukat abból a szempontból, hogy bár nagy áldozatok árán, de az izraeli védelmi erők megvédik őket az ellenséggel szemben.

Tegnap emberek tömegei hosszú órákat töltöttek a saját otthonukban elrejtőzve, arra várva, hogy valaki megmentse őket miközben terroristák próbálják feltörni az ajtóikat. Voltak, akikre rágyújtották a házukat, hogy így csalják ki az ott megbúvókat. A hadsereg és a rendőrség nem volt sehol, még válaszolni sem tudtak az élükért könyörgő állampolgároknak. De azoknak a szülőknek sem, akik kétségbeesve keresték eltűnt gyermekeiket, akik a sivatagi buliba abban a tudatban indultak el, hogy ott nem eshet bántódásuk.

A mostani helyzet azért is súlyosabb, mert izraeli állampolgárok sokasága érezheti úgy, hogy cserben hagyta őket a hadsereg, a rendőrség, a kormány, az egész állam. Izraeliek tömegei veszíthetik el azon hitüket, hogy a világ egyik legerősebb, legjobb hadserege meg tudja védeni őket.

Az izraeli védelmi erő, a támadás másnapján, vasárnap délelőtt is tűzharcot folytatnak több izraeli településen a terroristák ellen, akik még mindig az ország területén tartózkodnak, és tartanak túszul izraelieket. A légerő az éjjel több helyen hajtott végre támadásokat a Hámászhoz köthető célpontok ellen a Gázai övezetben. Az izraeli halálos áldozatok számát több mint 350-re becsülik, a sebesültek száma a 2000-et közelíti, ezek a számok minden bizonnyal nőni fognak az idő múlásával. A Gázai övezetbe elhurcolt izraeliek száma a becslések szerint 100 körüli lehet, köztük katonák, civilek, férfiak, nők, idősek, gyerekek.

Ez utóbbi tény minden bizonnyal megnehezíti az esetleges izraeli válasz mikéntjét. Mielőtt elemezni kezdenék a helyzetet, hogyan történhetett meg mindez, hogyan omlott össze a hírszerzés, hogyan hatolt át a Hámász könnyedén a Gázai övezet határán felállított modern védelmi rendszeren, amelyre olyan büszke volt Izrael. Mielőtt a tegnapi, eddig sosem tapasztalt mulasztás okait és felelőseit keresnék, a legfontosabb, hogy Izrael visszaállítsa állampolgárai hitét saját államában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp