Az izraeli színház legnagyobb alakjának darabját mutatják be Budapesten

Hanoch Levin Krum című tragikomédiája a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról és a be nem teljesített vágyakról szól.

Hanoch Levin Krum című darabját mutatják be a Pesti Színházban; a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról és a be nem teljesített vágyakról szóló tragikomédiát szombattól láthatja a közönség. A darabot Valló Péter rendezésében tűzik műsorra, a főbb szerepeket Wunderlich József, Nagy-Kálózy Eszter, Ötvös András, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge játssza.

Wunderlich József a Krum című darabban (Fotó: Vígszínház)

Hanoch Levin egyik leghatásosabb darabja, a Krum tele van életszeretettel és humorral, miközben fájdalmasan őszintén beszél a legfontosabb dolgokról: a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról, az élet élhetetlenségéről és a be nem teljesített vágyakról – áll a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a színdarab 1975-ben íródott, de semmit nem veszített frissességéből és aktualitásából, így az utóbbi években újra felfedezték nagy európai színházak, és több országban is sikerrel játsszák.

Hanoch Levin, az izraeli drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövidre szabott életében intenzíven alkotott: 55 évet élt és 56 színdarabot írt, emellett dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések fűződnek nevéhez.

A szerző művei már hosszú ideje szerepelnek a Vígszínház műsorán, 2013-ban mutatta be a színház az Átutazókat a nagyszínpadon, és 2006 óta töretlen sikerrel játsszák az egyik leghíresebb és legnépszerűbb művét, Az élet mint olyan című tragikus komédiát a Házi Színpadon. Egyik legizgalmasabb művét, a Krum című tragikomédiát még nem játszották Magyarországon, bemutatója október 7-én lesz a Pesti Színházban – emelik ki a közleményben.

A darab története szerint Krum külföldről tér haza. Nem keresett pénzt, nem lett boldog, nem ismert meg senkit, nem jutott előre, nem hozott semmit, nem szerzett semmit. Mert bárhol is történik az élet, az nem ott van, ahol ő van – olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Krum története a 20. század végén és a 21. század elején élő fiatalok története. A főhős és kortársai élete az örök várakozásról szól, arról, hogy valaki majd megoldja helyettük a problémáikat, de csak beleragadnak a tehetetlenségbe, a középszerű tengődésbe, és képtelenek a boldogságra.

A Krum című darab az egész évadban látható a Pesti Színházban, a premier után októberben 8-án, 12-én, 19-én és 31-én, novemberben 12-én és 16-án tűzik műsorra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp