Először állítottak emléktáblát Budapesten André Kertész tiszteletére

A világhírű fotóművész halálának 38. évfordulóján avatták fel emléktábláját Józsefvárosban.

„Budapesten eddig nem őrizte nevét sem utca, sem emléktábla. Ideje volt”

– hangzott el André Kertész emléktáblájának múlt heti felavatásán. Az emléktáblát a Józsefváros Önkormányzata állíttatta a világhírű fotóművész halálának 38. évfordulója alkalmából a Népszínház utca 47. alatt lévő ház homlokzatán.

 

A jozsefvarosujsag.hu tudósításából kiderül, hogy a fotóművész Kertész Andor néven zsidó kereskedő családba született, fiatalon vesztette el apját. Anyja a Teleki téri kóser kávémérésük bevételéből igyekezett gyermekeit eltartani. Kertész mindig is fotós szeretett volna lenni, 14 éves korában kapta meg első kameráját.

1927-ben nyílt meg első önálló kiállítása, 1936-ban a Keystone cég meghívására költözött Amerikába feleségével, Sallai Erzsébettel. Valószínűleg ennek köszönhette az életét, zsidó származása ugyanis a következő években Európában üldöztetést jelentett volna.

Kertészék 1914-ben költöztek a Népszínház utca 47-be, az emléktábla feletti erkélyről készült néhány korai fotója, mielőtt bevonult volna katonának. Az emléktáblára az került, hogy 1914 és 1928 között élt itt, de ezt a szakértők sem tudják ezt teljes biztonsággal megerősíteni. Ugyanis 1925-ben már Párizsba ment Kertész, de valószínűleg még vissza-visszatért egy darabig a józsefvárosi otthonába is – olvasható a kerületi lap beszámolójában.

Kisbolygót is elneveztek róla – 125 évvel ezelőtt született André Kertész

Július 3-án nyílik meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban az André Kertész A kamera poétája című tárlat, amelyet a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp