Újra felépítik a kristályéjszaka során lerombolt hamburgi zsinagógát

Az újraépítést támogatók a nácik feletti győzelmet látják a projektben, az ellenzők szerint viszont a zsinagóga újjáépítése a holokauszt szörnyűségeinek elfeledését eredményezné.

Több mint 80 évvel azután, hogy Németország egyik legjelentősebb zsinagógáját a kristályéjszaka során lerombolták, a hamburgi zsidó közösség birtokba vette az épület helyét, és megkezdte az újjáépítését, írja a JTA.

Az egykori Bornplatz zsinagóga 1906-ban (Fotó: Wikimedia Commons)

Az 1906-ban felavatott, 1200 férőhelyes szentéllyel rendelkező, egykor Észak-Németország legnagyobb zsinagógájának számító, neoromán stílusú épület, a Bornplatz zsinagóga helyét szerdán hivatalosan is átadták a város zsidó közösségének vezetőinek. A visszaszolgáltatást jelző ünnepségen Hamburg városának tisztviselői darabokra vágták annak a náci korabeli dokumentumnak a másolatát, amely elrendelte a zsinagóga lerombolását.

„Elnézést kérünk, hogy ilyen későn jutottunk arra a döntésre, hogy visszaadjuk nekik a tulajdonukat”

–   mondta Dirk Kienscherf, a balközép Szociáldemokrata Párt helyi tisztségviselője a zsidó közösség képviselőinek az ünnepségen.

A zsinagógát a kristályéjszaka alatt gyújtották fel, az 1938-as pogromsorozat során, amikor a nácik Németország-szerte zsinagógákat és zsidó tulajdonban lévő üzleteket pusztítottak el. Maradványait később eladták a városnak, majd elbontották, a szomszédban pedig légvédelmi bunkert építettek. Jelenleg a zsinagóga helyén Margrit Kahl német művésznő által 1988-ban készített emlékmű található.

A pogrom, amely mindent megváltoztatott – 80 éve történt a kristályéjszaka

1938. november 9-10-én lángba borultak a zsinagógák a náci Németország egész területén. A központilag irányított pogrom a megrongált több ezer zsidó üzlet összetört kirakatüvegeiről kapta a kristál…

„A Bornplatz zsinagóga újra fel fog emelkedni és az emlékezés emlékművévé válik, amely városunk vibráló zsidó életének látható központjaként szolgál majd”

– közölte Shlomo Bistrizky rabbi, a Chábád-Lubavics mozgalom küldötte és Hamburg főrabbija egy nyilatkozatban.

A zsinagóga újjáépítésére irányuló törekvés egy helyi régiségkereskedő boltjában kezdődött 2020 nyarán, több mint nyolc évtizeddel a pusztulása után. Daniel Sheffer, egy izraeli származású, jelenleg Hamburgban élő vállalkozó éppen az üzletben járt, amikor felfedezett egy ezüst Tóra-koronát, amelyre Markus Hirschnek, a Bornplatz zsinagóga első rabbijának neve volt gravírozva.

„Szégyelltem és egyben dühösnek is éreztem magam, mert arra kértek, hogy vegyem vissza azt, amit elloptak az őseimtől”

– emlékezett vissza. „Ez az érzés még napokig tartott” – tette hozzá.

Sheffer végül megvásárolta a koronát, és magával vitte a Nem az antiszemitizmusra! Igen a Bornplatz zsinagógára! címet viselő kampányának több mint 50 állomására, amelyeken köztisztviselőkkel és más potenciális támogatókkal találkozott.

Ez az erőfeszítés vezetett a Bornplatz zsinagóga újjáépítésére irányuló kezdeményezés megalakulásához, amelyet maga Sheffer vezet. A projekt több mint 220 millió forintnak megfelelő összegű német kormányzati támogatást biztosított a zsinagóga újjáépítésének megvalósíthatóságát felmérő tanulmány elkészítéséhez. Magát az építkezést a hamburgi önkormányzat, a német kormány és magánadományok finanszírozzák.

Nem mindenki rajong azonban Sheffer terveiért. Egyesek azzal érveltek, hogy a zsinagóga újjáépítése a holokauszt szörnyűségeinek elfeledését eredményezné, míg a jelenleg a téren állóhoz hasonló emlékművek a közösség veszteségére és pusztulására emlékeztetnek.

„Kahl alkotása emléket állít, valamint az épület hiányának nyílt sebét kommunikálja, és ezen keresztül annak a hiányát, ami egykor Nyugat-Európa egyik legvirágzóbb zsidó közössége volt”

– bírálta az újjáépítési kezdeményezést Galit Noga-Banai.

A zsinagóga helyén lévő emlékmű (Fotó: Wikimedia Commons)

A Sheffer által vásárolt tórakorona most a Hohe Weide zsinagógában található. A Bornplatz zsinagógából származó egyik Tóra-tekercs pedig 1940-ben Olaszországon keresztül került az Egyesült Államokba, ahol a gyülekezet egyik egykori tagja, Joseph Bamberger mentette meg. A tóratekercset továbbra is használták azokban a zsinagógákban, amelyeket Bamberger és családja Manhattanben látogatott, és 2021-től a város Zsidó Örökség Múzeumának állandó gyűjteményében található.

Mivel a zsinagóga szokatlan módon pusztult el, az ásatások során néhány meglepetés is előkerült. Ezek közé tartoznak a zsinagóga ablakaiból származó színes üvegszilánkok, amelyek megsejtetik, hogyan nézhetett ki az épület, amelynek emlékét ma már csak fekete-fehér fotók őrzik. Ha az ásatás befejeződik, építészeti pályázatot írnak ki az új zsinagóga tervezésére, és a zsinagóga mellett álló bunkert lebontják.

„Ez a mai pillanat fordulópontot jelent a hamburgi zsidó történelemben” – mondta Sheffer, hozzátéve:

„Ez az igazság és a hamburgi zsidó élet győzelme a nácik barbársága felett”.

Az 1938-ban lerombolt müncheni zsinagóga maradványai kerültek elő

A Hitler utasítására lerombolt zsinagóga a háború előtti München egyik legjellegzetesebb épülete volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp