Veszélyben a szukoti etrog izraeli termesztése

A klímaváltozás okozta globális felmelegedés és szélsőséges időjárás a citrusfák termesztésének és izraeli iparágának a végét jelentheti.

Az emelkedő globális hőmérséklet veszélyezteti az etrog, egy citrusféle, a szukot ünnep egyik elmaradhatatlan kellékének termesztési környezetét, és amennyiben a hőmérséklet Izraelben tovább emelkedik, ellehetetlenülhet a gyümölcs termesztése az országban, olvasható a Ynet cikkében.

Egy déligyümölcs a szukot igazi sztárja

Az etrog (Citrus medica) egy átlagos citrusféle, a termesztők mégis gyémántként kezelik. Egy-egy tökéletes darabért a vásárlók képesek elképesztő összegeket is kifizetni, hogy egy hétig a szukoti c…

Az izraeli etrog-termesztés mintegy 2,5 négyzetkilométeren zajlik, és teljes egészében a szukotot ünneplő zsidó szertartásokat szolgálja ki. Izrael 2008-ban kezdett el az etrog importjával foglalkozni, amikor több ezer etrogot hoztak be Olaszországból. Ezzel párhuzamosan évente megkísérlik becsempészni ezeket a gyümölcsöket az országba a nagyünnepek előtt.

Az egyes etrogfajták iránti növekvő kereslet miatt az izraeli mezőgazdasági minisztérium 2013-ban engedélyezte az etrog importját Marokkóból, és ez a tendencia 2022-ben is folytatódott. A helyi viszont gazdák aggódni kezdtek az etrog Észak-Afrikából történő növekvő behozatala miatt, mivel a pénzügyminisztérium reformja csökkentette az importált gyümölcsökre és zöldségekre kivetett vámokat. Az utóbbi években elharapódzó hőhullámok azonban a jövőben világszerte veszélyt jelenthetnek az egész ágazatra.

Az etrog körülbelül 2500 évvel ezelőtt, a babiloni száműzetéssel érkezett Izraelbe, és a második templom idején Babilon gyümölcseként emlegették. Bár eredetét tekintve Indiából származik, eljutott Perzsiába, amely meghódította Babilont, és onnan került a visszatérő babiloni száműzöttekkel Izraelbe.

Etrog-vásár szukot előtt Jeruzsálemben (Fotó: Nofy Dadush / Wikimedia Commons)

Azóta a keserű gyümölcs a szukot ünneplésének fontos részét képezi. Egy különösen jól megtermett etrog ára elérheti akár az 500 sékelt (kb. 48 ezer forint).

Az etrog jövője kéz a kézben jár más citrusfélék jövőjével. A ma ismert citrusfélék, mint például a citrom és a narancs, lényegében a citrusfélék négy ősi fajának természetes vagy mesterséges hibridjei: az etrog (Citrus medica), a mandarin (Citrus reticulata), a pomelo (Citrus maxima) és a papeda (Citrus micrantha).

Napjainkban azonban veszélyben lehetnek a táplálkozásunk szerves részévé vált citrusfélék, köztük az etrog. Spanyol kutatók szerint az éghajlatváltozásból eredő globális hőmérséklet-emelkedés megváltoztatja a környezeti feltételeket, és olyan szélsőséges időjárási eseményekhez vezet, mint az árvizek, hőhullámok és viharok, amelyek hatással vannak a citrusfélék növekedésére, és veszélyeztetik a túlélésüket.

A spanyol tanulmány szerint a citrusfák termesztése szempontjából optimális hőmérsékleti tartomány 22-34 °C között van. Hőhullámok idején azonban a hőmérséklet lényegesen magasabbra emelkedhet. Marokkóban például, ahonnan Izrael sok etrogot importál, augusztusban 50 °C feletti hőmérsékletet mértek.

Etrogok árusítása Bnei Brakban (Fotó: Avishai Teicher / Wikimedia Commons)

Szerencsére a hőhullám nem károsította a citrusfák növekedését, mivel a nyár vége felé történt. A citrusfák virágzása pedig tavasszal történik, a gyümölcsök nyáron nőnek, és a héjuk zöld marad. Az érés télen történik, ekkor a héjuk narancssárgára vagy sárgára színeződik.

Ha a virágzási időszakban hőhullám következik be, az a virágok elszáradását okozhatja. Ha tehát a hőmérséklet tovább emelkedik, és a hőhullámok az év korábbi szakaszában következnek be, a veszély ezekre a gyümölcsökre nézve nagyobb lesz.

Ráadásul a gyorsabban melegedő helyeken, például a Közel-Keleten, a víztartó rétegekből (föld alatti víztározókból) történő fokozott vízszivattyúzás jelentős mennyiségű tengervíz bejutását eredményezheti a talajba. A citrusfáknak sok vízre van szükségük, és ha több sós vízzel öntözik őket, az növeli a talaj sótartalmát, ami negatívan befolyásolja a növekedést.

A magas hőmérséklet és a vízhiány szintén hozzájárul a gyümölcsök savasságának növekedéséhez. Emellett hatással vannak a gyümölcskötődésre és a növekedésre. Emellett gátolja a megtermékenyülést, és a korán kifejlődött gyümölcsök lehullásához vezet, ami a terméshozam csökkenését eredményezi.

Etrog érésben (Fotó: Amada44 / Wikimedia Commons)

Egy másik probléma, amellyel a gazdáknak mostanában meg kell küzdeniük, hogy a súlyos nyári hőhullámok a gyümölcsök színét is befolyásolják, ami megnehezíti az eladhatóságukat. A citrusfélék színváltozása zöldről narancssárgára vagy sárgára ugyanis a hőmérséklettől függ, és hűvös időszakokat igényel.

Az izraeli régióban a hőhullámok hatására a gyümölcs belső érése felgyorsul és beérik, miközben a gyümölcs még zöld színű. Így a belső érés és a külső szín nem egyszerre történik, ami befolyásolhatja a gyümölcsök eladhatóságát.

Az elmúlt két évtizedben Izraelben jelentős tendencia volt a citrusültetvények felszámolása a gazdaságtalanság miatt, a gazdálkodók számának és az izraeli mezőgazdasági termelés általános csökkenése mellett.

A citrusfélék ráadásul nagyon érzékenyek a betegségekre, ami általánosságban megnehezíti a termesztésüket. Az emelkedő hőmérséklettel párosulva valószínű, hogy a jövőben lehetetlen lesz a citrusfélék termesztése Izraelben. Ehelyett a termesztés északabbra helyeződhet át.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp