Modell volt Magyarországon, a Jerusalem Post közösségi média guruja lett Izraelben

Szakács Noémit egy budapesti rabbi hozta közelebb a zsidósághoz.

Szakács Noémi Magyarországon született, Budapesten nőtt fel és élvezte az itteni életet, mégis egyre erősebb lett benne a vágy, hogy az ősi hazájában éljen. 15 évesen kezdett el járni egy pesti zsinagógába az édesanyjával, ahol a személyisége teljesen új oldalát fedezte fel a közösségnek és az ottani rabbinak, Fináli Gábornak köszönhetően.

Szakács Noémi később Fináli rabbin keresztül megismerkedett a Lativ Kolellel, Keleti Dávid rabbival és Domán Sijével, valamint a budapesti ortodox zsidó családokkal. “Keleti Dávid rabbival és Domán Sijével mai napig tartom a kapcsolatot. Rav Keletit néha meglátogatom Jeruzsálemben is” – mesélte a Kibic Magazinnak Szakács Noémi.

A lány a Jerusalem Post cikke szerint 17 évesen tette meg az első útját Izraelbe. Édesanyjával együtt fontolgatták, hogy a zsidó államba költöznek, de ez végül sosem történt meg. Noémi jelentkezett egy izraeli katonai önkéntes programba, hogy képet kapjon arról, milyen lenne az élete, ha besoroznák az izraeli hadseregbe. Az önkéntes hónap alatt felfedezte Izraelt az északi csücskétől a dél sarkáig, meglátogatta Haifát, Tel-Avivot és Jeruzsálemet, és még tovább erősödött benne az elhatározás, hogy Izraelbe költözzön. Miután modellként beutazta Európát és Kínát, 26 évesen végleg az életmódváltás mellett döntött.

Az anyai nagyapja volt zsidó, ezért be kellett térnie, a folyamat 2023 februárjában zárult le. Szakács Noémi azonban már 2020-ban alijázott, hogy teljes zsidó életet élhessen. A Jerusalem Postnál 2022 óta dolgozik, ahol a közösségi média tartalmak guruja lett, a jpost.com cikke szerint.

A legtöbb időt Tel-Avivban tölti, itt találta meg a biztonságot adó közeget.

„Szükségem volt arra, hogy olyan emberek vegyenek körül, akikből sugárzik az izraeliek melegsége” – mondta. „Az izraeli élet segít, hogy kapcsolatba kerüljek a judaizmussal, miközben kielégítem a kultúra, az emberek és az életmód iránti kíváncsiságomat. Ez egy sokrétű tapasztalat, amely túlmutat a hitem feltárásán” – tette hozzá.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp