Szélsőjobboldali amerikai aktivisták iratkoztak be az ELTE-re

Nem újdonság, hogy nyugati szélsőjobboldali aktivisták Magyarországra költöznek. A kurzus többi résztvevője vizsgálatot követelt az egyetemtől. A botrány miatt a program záróünnepsége is elmaradt.

Két ismert amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty nemrég együtt iratkozott be az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára, hogy megtanuljanak magyarul és hogy megismerkedjenek a magyar kultúrával. A szabadeuropa.hu szerint ez arra utalhat, hogy hosszabb távon tervezik magyarországi tartózkodásukat.

Johnson azóta él Budapesten, hogy 2019-ben kitoloncolták Norvégiából, Zsutty azonban csak 2023-ban csatlakozott hozzá. Mindeddig szinte zavartalanul tevékenykedtek Magyarországon, ám az ELTE-s tanfolyam alatt az egyik diák Johnson e-mail-címe alapján rájött, kikkel tanul együtt, és jelentette a tanároknak. Az ügy odáig fajult, hogy a nyári egyetem záróünnepségét meg sem tartották, az ELTE pedig indított ugyan egy vizsgálatot, de arra jutott, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe. A két férfi magyarországi tartózkodása kapcsán azóta már rendőrségi bejelentés is született, ugyanis nem akárkikről van szó.

Az 58 éves Johnson hírhedt szélsőjobboldali ideológiájáról, ő a Counter-Currents társalapítója, amely az egyik legjelentősebb fehér nacionalista kiadó és weboldal az Egyesült Államokban. A Counter-Currents weboldala mintegy félmillió embert ér el havonta.

De Johnson saját könyveit is kiadja, időnként Trevor Lynch (vagy T.C. Lynch) álnéven. Az egyik, ezen az álnéven publikált könyvében, az Amerika megtisztítása: Néhány gyakorlati javaslatban (To Cleanse America: Some Practical Proposals) ezt írja: l

„Ami a zsidókat illeti (…) Minden vagyonukat el kell kobozni. (…) Először is ezt jóvátételnek kellene tekintenünk. Másodszor: ha hagynánk, hogy megtartsák a vagyonukat, azonnal arra használnák, hogy zavart keltsenek ellenünk. Nézzük csak meg, mi történt, amikor Adolf Hitler a rá jellemző túlzott kedvességgel, ami a legnagyobb hibája volt, megengedte a németországi zsidóknak, hogy vagyonukkal együtt kivándoroljanak.”

Az eredetileg seattle-i férfi ideológiájának középpontjában az úgynevezett fehér etnoállam létrehozása áll. Ez egy olyan, elképzelt államforma, ahol a tartózkodás vagy állampolgárság csak fehéreknek lenne megengedett, a nem fehéreket és a zsidókat pedig kizárná. Az ötlet a szélsőjobboldali csoportok és a Ku-Klux-Klan tagjai körében népszerű.

David Zsutty a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, amelynek célja, „hogy feltárja a globalizáció és a multikulturalizmus negatív hatásait, és működőképes alternatívákat javasoljon”. A Homeland Institute honlapján és Twitter-oldalán feltűnik az Orbán Viktor által is gyakran népszerűsített összeesküvés-elmélet, a nagy népességcsere, vagyis a Great Replacement Theory. Orbán mellett Szijjártó Péter is említette már ezt az összeesküvés-elméletet egy 2021 novemberi beszédében, a Fidesz 29., budapesti tisztújító kongresszusán.

„Brüsszel és a magyar baloldal migrációs politikája egyértelműen a nemzetek és a kereszténység meghaladására, az európai népesség cseréjére és a Soros-terv végrehajtására irányul, ezért az elkövetkezendő időszakban is harcolni kell ellene” – mondta ekkor a külgazdasági és külügyminiszter.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp