A veszprémi zsidók életének egykori színterei

Veszprém megye néhány településének zsidó múltját felidéző sétákat szerveznek a Mazsike háromnapos fesztiválján.

2023-ban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és a térség Európa Kulturális Fővárosa címét. A három napon át tartó eseményen a zsidó múltat felidéző sétákon lehet részt venni Veszprém megye néhány településén a hétvégén. A péntektől vasárnapig tartó vezetett sétákhoz Veszprémben, Balatonfüreden, Inotán és Szentgálon lehet csatlakozni.

A sétafesztiválokat hagyományosan emlékfa ültetésével kezdik: a város szülöttje, Schweitzer József egykori országos főrabbi emlékére ültetnek facsemetét Veszprémben.

Fát ültetnek Veszprémben Schweitzer József főrabbi emlékére

Az egykori országos főrabbi tevékenyen vett részt az újjáéledő Veszprémi Zsidó Hitközség életében.

A résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. A séta érinti majd az egykori veszprémi malmok helyszíneit: a Friedler-, Úrkuti, Ring- és Frick-malom nyomait kutatják fel az érdeklődők. Ezen kívül részt lehet majd venni a szukot, azaz a sátrak ünnepe elnevezésű rendezvényen, amely a zsidóság gondviselésben való bizakodásának ünnepe.

Végül az Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar koncertje zárja a napot, melynek elődje, a felnőtt fúvósegyüttes az 1970-es évektől a 80-as évek közepéig működött. Az együttest tavaly a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanárai és korábbi zenekari tagok szervezték újjá Zeitler Dénes karnagy irányításával.

Négy meggyilkolt zsidó család emlékére helyeztek el botlatóköveket Veszprémben

A holokauszt áldozataira emlékező botlatókövek Ajkán és Monoszlón is elhelyezésre kerültek.

Szombaton délelőtt ismét az egykori malmok nyomait kutathatják fel a résztvevők, majd a belvárosi séta során három helyszínre látogatnak el, olyan, egykori veszprémi zsidó családok lakhelyét keresik fel, akik a vészkorszakot megelőzően a város ismert polgárai voltak. Vasárnap a zsidóság vallási intézményeit ismerhetik meg a séta során.

A megyeszékhelyen kívül Balatonfüreden, Várpalotán és Szentgálon is megismerkedhetnek a zsidó múlt értékeivel az érdeklődők. A séta érinti Várpalota-Inotán egyebek mellett a művelődési házat, Balatonfüreden a zsinagógát és a rabbiházat, Szentgálon pedig a Weisz család tiszteletére helyeznek el botlatókövet.

A programon való részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött. Részletek és regisztráció a Mazsike oldalán: mazsike.hu/setafesztival.

Megújult zsidó temetőt alakítottak emlékparkká Veszprémben

A Szél utcában 1882 óta már nem temetkeznek a sziklás talaj miatt, de a megelőző másfél évszázadból mintegy 450 elhunyt nyugszik a temetőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp