Nácik által elrabolt műkincseket kaptak vissza a zsidó műgyűjtő örökösei

Az osztrák Fritz Grünbaumot 1941-ben gyilkolták meg a nácik a dachaui koncentrációs táborban.

Egon Schiele osztrák expresszionista művész több alkotását adták át – néhányat a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) gyűjteményéből – hivatalosan szerdán egy a nácik által a dachaui koncentrációs táborban meggyilkolt zsidó gyűjtő örököseinek – jelentette be a manhattani ügyészség.

Fritz Grünbaum

Fritz Grünbaum örökösei évek óta pereskedtek a műtárgyak birtokba vételéért. Az ügyészség szerint az intézmények „önként” adták át a műkincseket, amint bemutatták a nácik által történt eltulajdonítással kapcsolatos bizonyítékokat. Az örökösök egyike, Timothy Reif üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerült tisztázniuk a több mint nyolcvan évvel ezelőtti bűncselekmények ügyét is.

A hét műtárgyat 2023-ban „kobozta el” a manhattani ügyészség műkincsek feketekereskedelmére szakosodott részlege. Kettőt közülük a MoMA gyűjteményében őriztek, de volt közöttük a New York-i Morgan Library, a kaliforniai Santa Barbara-i Művészeti Múzeum, a Ronald Lauder gyűjtemény és a Vally Sabarsky tröszt birtokában is – ismertette a vádhatóság.

A művek – Egon Schiele, az osztrák expresszionizmus 1918-ban, 28 éves korában elhuny mestere rajzai – értékét 780 ezer és 2,5 millió dollár közötti összegre becsülték, összértékük meghaladja a 9 millió dollárt (3,24 milliárd forint).

Fritz Grünbaum osztrák kabarészínész jelentős műgyűjtő és a nácik ismert bírálója volt. Több mint 80 Schiele-rajz volt a birtokában. 1941-ben ölték meg a dachaui koncentrációs táborban.

A visszakapott Schiele-képek

Az amerikai igazságszolgáltatás elfogadta az örökösök fő érveit. A nácik által 1938-ban őrizetbe vett Grünbaumot Dachauban arra kényszerítették, hogy mondjon le vagyonáról felesége, Elisabeth javára. A feleségét pedig később arra kényszerítették, hogy a nácikra ruházza át a gyűjteményt. Elisabeth Grünbaumot ezután a jelenlegi fehérorosz főváros, Minszk közelében lévő Mali Trosztenecben lévő lágerbe deportálták és ott megölték.

A művek az 1950-es évek elején jelentek meg a műkincspiacon, először Svájcba, majd New Yorkba kerültek.

Egy New York-i bíró 2018-ban már igazat adott Grünbaum örököseinek és elrendelte Schiele két művének visszaszolgáltatását, arra hivatkozva, hogy „a fegyverrel kikényszerített aláírásnak” nem lehet semmilyen jogi érvénye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp